Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NAJVYŠSÍ SÚD: D. Kováčik je vinný, pôjde do väzenia na osem rokov

Na snímke uprostred obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. prichádza na odvolacie konanie na Najvyššom súde SR 24. mája 2022 v Bratislave. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný, že pomáhal zločineckej skupine takáčovcov. Foto: TASR - Pavol Zachar

Najvyšší súd (NS) SR Kováčika odsúdil na osemročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a peňažný trest vo výške 100 tisíc eur.

Bratislava 24. mája (TASR) – Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný, že pomáhal zločineckej skupine takáčovcov. V utorok o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR. Odsúdil ho na osemročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a peňažný trest vo výške 100.000 eur. Podľa súdu spáchal zločin prijímania úplatku a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Rozhodnutie je právoplatné.

Kováčik bol pôvodne neprávoplatne odsúdený za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, za zločin prijímania úplatku, za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a za prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. V prípade zločineckej skupiny NS predchádzajúci rozsudok zrušil. V ďalších bodoch obžaloby ho uznal za vinného. Okrem iného mal zobrať úplatok 50.000 eur za intervenciu v prípade prepustenia Ľubomíra Kudličku, považovaného za bosa skupiny takáčovcov, z väzby. Odsúdili ho aj za vynášanie informácií zo spisov.

Zrušenie rozsudku ŠTS zdôvodnil senát podstatnými chybami v konaniach, ktoré napadnutému rozsudku prechádzali. "Prvostupňový súd nesprávne postupoval, keď neprečítal výpoveď obžalovaného z prípravného konania," upozornil predseda senátu Peter Štift. Pôvodný 14-ročný trest označil NS SR za neprimeraný.

Oslobodenie spod obžaloby pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny zdôvodnil súd tým, že neboli naplnené všetky znaky trestného činu, hoci samotný skutok sa aspoň sčasti stal. Argumentoval aj tým, že svedok Ľudovít Makó poprel väzby so skupinou takáčovcov.

NS SR sa nestotožnil ani s obžalobou pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa, keďže čin nebol spáchaný v súvislosti s jeho právomocou a zodpovednosťou. "Išlo o porušenie služobných povinností prokurátora," skonštatoval NS SR.

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dostáva putá po vynesení rozsudku na Najvyššom súde SR 24. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Pri zločine prijímania úplatku NS SR podľa rozhodnutia nemal pochybnosti o tom, že sa skutok stal. Dôveryhodnosť kľúčových výpovedí spolupracujúcich obvinení potvrdili výpovede prokurátorov ÚŠP.

Kováčika zobrali priamo zo súdu do väzby.

Dušan Kováčik šéfoval Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Špecializovaný trestný súd ho vlani neprávoplatne odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku. Proti rozsudku sa odvolal.

Pred senátom NS SR označil Kováčik prvostupňový rozsudok ako nespravodlivý s množstvom pochybení. Prokurátor ÚŠP Michal Šúrek navrhol odvolanie odmietnuť ako neodôvodnené.

Kauza bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika - výberová chronológia



2020

22. októbra – V rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali dve osoby, medzi nimi aj Kováčika. Obvinili ho z viacerých skutkov vrátane trestného činu korupcie. Obvinenia vzniesli celkovo štyrom osobám.

- Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková mu dočasne pozastavila výkon funkcie.

25. októbra - Kováčik a bývalý vysoký policajný funkcionár Norbert Paksi budú väzobne stíhaní. Rozhodla o tom sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

10. novembra – NS SR zamietol Kováčikovu sťažnosť voči väzbe. Senát zistil u obvineného existenciu kolúznej a preventívnej väzby.

12. novembra - Kováčik sa vzdal svojej funkcie. Oznámil to listom Národnej rade SR.

2021

29. januára - Z 18 obvinených osôb v rámci kauzy Očistec sa desať priznalo. NAKA v rámci akcie zadržala v novembri 2020 policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta B. mala pozostávať aj z Kováčika, policajného exprezidenta Tibora G. a exriaditeľa NAKA Petra H.

25. marca - Kováčik čelil novému obvineniu. Mal prijať úplatok vo výške 50.000 eur od podnikateľa Petra K.

9. apríla - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka nezistil dôvody na zrušenie obvinenia Kováčika. Nevyhovel tak návrhu obvineného.

20. apríla - Prokurátor ÚŠP podal na ŠTS v Pezinku obžalobu na Kováčika zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.

7. júla - Na ŠTS sa začalo pojednávanie s Kováčikom. Kováčik odmietol návrh samosudkyne na uzavretie dohody o vine a treste. Vyhlásil, že je nevinný.

8. júla - Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová na súde potvrdila, že dostala pokyn od Kováčika týkajúci sa väzby šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť.

17. septembra - Obhajca Erik Magál navrhol, aby ŠTS oslobodil Kováčika spod obžaloby v celom jej rozsahu. Uviedol, že nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré je trestne stíhaný. Kováčik odmietol, že by vyvíjal v prospech takáčovcov činnosť.

20. septembra - Kováčika odsúdil ŠTS v Pezinku na 14-ročné väzenie. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Podľa súdu je vinný vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. Mal pomáhať takáčovcom, zobrať úplatok a vynášať informácie o prebiehajúcich trestných konaniach. Rozsudok nebol právoplatný.

- S rozsudkom ŠTS sa nestotožnila obhajoba Kováčika a podala voči nemu odvolanie.

2022

8. februára - Kováčik neuspel s ústavnou sťažnosťou voči rozhodnutiu o jeho väzobnom stíhaní. Ústavný súd SR odmietol jeho sťažnosť proti uzneseniam ŠTS a NS SR.

4. marca - Kováčika prepustili z väzby na slobodu. Rozhodol o tom NS SR. Väzbu mu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka, písomným sľubom a elektronickým monitorovacím zariadením.

19. mája – Na Najvyššom súde SR sa začal odvolací proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K.