Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FOTO: Nitriansky podnikateľ Norbert B. zostáva na slobode, rozhodol NS

Na snímke Norbert B. prichádza na verejné zasadnutie na Najvyššom súde SR 18. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Norberta B. najskôr 13. januára prepustili z väzby, kde bol približne rok a pol pre kauzu Dobytkár.

Bratislava 18. marca (TASR) - Nitriansky podnikateľ Norbert B. zostáva na slobode. V piatok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Súd zamietol sťažnosť prokurátora proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý Norberta B. ešte v januári prepustil zo zadržania na slobodu.

Najvyšší súd svoje rozhodnutie zdôvodnil najmä nečinnosťou orgánov činných v trestnom konaní. "Trestné stíhanie pre kauzu zvanú Valčeky je dôvodné," vyhlásil predseda senátu NS SR Juraj Kliment.
Na snímke zľava v popredí advokát Marek Para a Norbert B. prichádzajú na verejné zasadnutie na Najvyššom súde SR 18. marca 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

U Norberta B. podľa súdu existuje obava z pokračovania v trestnej činnosti. Z dôvodu nečinnosti orgánov činných v trestnom konaní však senát nepovažoval ďalšie väzobné stíhanie obvineného za súladné s požiadavkou primeranosti zásahu do jeho práv.

"Rozhodnutie hodnotím ako nevyhnutný výsledok zlyhania orgánov činných v trestnom konaní, ktoré v tejto veci absolútne nekonali," reagoval obhajca Norberta B. Marek Para. Ako ďalej uviedol, vyšetrovacie orgány podľa jeho slov nevykonali od zadržania jeho klienta v tejto veci ani jeden úkon.



Sudca sa počas výsluchu pýtal Norberta B., či bol niekde v zahraničí. Ten ozrejmil, že po januárovom prepustení z väzby bol na dovolenke v Dubaji, kde sa stretol aj s bývalým policajným prezidentom Tiborom G. Predseda senátu NS SR poukázal na to, že podľa svedeckých výpovedí má policajný exprezident vystupovať v tejto kauze ako sprostredkovateľ.
Na snímke Norbert B. počas verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR 18. marca 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Senát rozhodoval v zložení, ktoré Norbert B. namietal pre zaujatosť, súd však námietky proti jednotlivým členom senátu zamietol. O jednej námietke pre nesplnenie zákonných podmienok nekonal.

Norberta B. najskôr 13. januára prepustili z väzby, kde bol približne rok a pol pre kauzu Dobytkár. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho o pár hodín neskôr zadržala pre korupciu v súvislosti s kauzou Valčeky, respektíve Judáš. Nitriansky podnikateľ už čelí aj viacerým obžalobám. Súdny proces v kauze Dobytkár sa už začal. Obžaloba bola na súd podaná aj v kauze Očistec.