Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Najvyšší súd: Obvinený advokát Marek P. bude stíhaný vo väzbe

Obvinený advokát Marek P. bude stíhaný vo väzbe. V pondelok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR, keď vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predošlému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Najvyšší súd skonštatoval obavu z kolúzneho správania Mareka P.

Bratislava 2. mája (TASR) - Obvinený advokát Marek P. bude stíhaný vo väzbe. V pondelok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR, keď vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predošlému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Dôvodnosť trestného stíhania majú podľa predsedu senátu NS SR Juraja Klimenta preukazovať okrem iného výpovede prokurátora ÚŠP Vasiľa Špirka, tiež exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M. a vo viacerých trestných veciach spolupracujúceho obvineného Bernarda S. Tiež listinné dôkazy. Priblížil, že obvinenie sa týka podozrení z kriminalizácie prokurátora ÚŠP.

Obvinený advokát Marek P. prichádza na hlavné pojednávanie na Najvyšší súd SR v Bratislave v pondelok 2. mája 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Najvyšší súd skonštatoval obavu z kolúzneho správania Mareka P. Kolúzna väzba sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie. "Sťažnostný súd sa nestotožnil so záverom sudcu pre prípravné konanie, že takáto obava neexistuje," zdôraznil Kliment.

Poukázal na trend kriminalizácie niektorých vyšetrovateľov, prokurátorov ÚŠP a sudcov. "Opätovné otvorenie tohto vyšetrovania je odkaz všetkým tým osobám v tom, že žiaden tento skutok nezostane do budúcnosti nevyšetrený a nezostane prípadne vyvodená trestná zodpovednosť konkrétnych osôb. Zároveň je to zdvihnutý prst osobám, ktoré by chceli v tomto trende pokračovať," vyhlásil Kliment. Podľa Michala Mandzáka, obhajcu obvineného Mareka P., predseda senátu týmto prejavom dokumentoval svoju zaujatosť.

Aj sudca pre prípravné konanie ŠTS vo svojom minulotýždňovom rozhodnutí konštatoval dôvodnosť trestného stíhania. Marek P. vníma obvinenie ako účelové. Ide podľa neho o osobný spor medzi ním a inou osobou.

Na snímke vľavo advokát Marek P. počas zadržania príslušníkom Policajného zboru SR po skončení pojednávania na Najvyššom súde SR 2. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Námietku zaujatosti podanú obvineným a jeho obhajobou proti predsedovi senátu NS SR Klimentovi považoval senát za nedôvodnú. Obvinený advokát Marek P. podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude neskôr rozhodovať päťčlenný senát NS SR.

"Pokiaľ päťčlenný senát skonštatuje, že sudca Kliment nebol nestranný, rozhodnutie musí byť automaticky zrušené,"
doplnil Mandzák. Rozhodnutie považuje za nezákonné. Chýba podľa neho dôvodnosť obvinenia zo spáchania trestného činu a kolúzna aktivita.



Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala advokáta Mareka P. v stredu 20. apríla. Obvinený je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.