Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd odmietol dovolanie I. Ilčišina z kauzy Transpetrol

Ignác Ilčišin, archívna snímka. Foto: TASR/František Iván

ŠTS v Pezinku uznal v roku 2015 právnikov Ilčišina a Jána Husára za vinných z pokusu pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva.

Bratislava 17. júna (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR odmietol dovolanie Ignáca Ilčišina z kauzy Transpetrol. Odsúdený bol na 11-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o tom informoval na sociálnej sieti.

"NS SR na neverejnom zasadnutí päťčlenného senátu konanom 20. mája 2022 odmietol dovolanie odsúdeného podnikateľa I. I., ktorý bol právoplatne odsúdený v tejto trestnej veci na trest odňatia slobody vo výmere 11 rokov," priblížila špeciálna prokuratúra.

ŠTS v Pezinku uznal v roku 2015 právnikov Ilčišina a Jána Husára za vinných z pokusu pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva. Husár dostal päťročný trest väzenia.

Východoslovenskí právnici predstierali, že sú oprávnení konať v mene spoločnosti Transpetrol a uznávali pohľadávky voči štátnemu prepravcovi ropy. Ilčišin sa mal vydávať za predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti, Husár za člena predstavenstva.

V júni 2009 mali uznať u súdnej exekútorky v Prahe v mene Transpetrolu neexistujúce dlhy voči dvom spoločnostiam v celkovej výške 13,173 milióna eur vrátane zmluvných pokút. Pritom sa zaviazali, že Transpetrol ich zaplatí do 10. júna 2009. Dvojica zároveň súhlasila s priamou vykonateľnosťou exekučných zápisov, ak nebudú dlhy uhradené. Transpetrol v dôsledku toho čelil exekúciám, v ktorých mu boli zablokované platby jeho českých odberateľov.