Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd rozhoduje, či primátor Malaciek bude stíhaný väzobne

Verejné zasadnutie NS SR o sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry v prípade nevzatia do väzby primátora Malaciek Juraja Ř. a Mária L. , obvinených zo zločinu prijímania úplatku 21. mája 2020 v Bratislave. Na snímke primátor Malaciek Juraj Ř. pred verejným zasadnutím. Foto: TASR - Martin Baumann

Primátora Malaciek a Mária L. obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z prijímania úplatku po tom, ako ich zadržali 12. mája počas protikorupčnej akcie Staviteľ.

Bratislava 21. mája (TASR) – Senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa na svojom verejnom zasadnutí zaoberá sťažnosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v prípade nevzatia do väzby primátora Malaciek Juraja Ř. a Mária L., obvinených zo zločinu prijímania úplatku.

Na zasadnutie sa dostavil primátor Malaciek aj spoluobvinený Mário L. Sťažnosť prokurátor ÚŠP podal voči rozhodnutiu sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica ktorý 14. mája rozhodol o ich prepustení zo zadržania, keďže nekonštatoval dôvody väzby.

Prokurátor ÚŠP žiadal pre oboch mužov väzbu z dôvodu, že by mohli na slobode ovplyvňovať svedkov a Juraj Ř. pokračovať v trestnej činnosti. Podľa dozorového prokurátora nejde o jednoduchú korupčnú schému a u oboch je obava, že zo svojich pozícií by mohli ovplyvňovať svedkov. V prípade je dôležité vypočuť osoby z prostredia stavebníkov v súvislosti s korupčným správaním.

Primátora Malaciek a Mária L. obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z prijímania úplatku po tom, ako ich zadržali 12. mája počas protikorupčnej akcie Staviteľ. Podľa polície mal začiatkom roka zástupca mesta Malacky ponúknuť cez sprostredkovateľa úplatok developerskej spoločnosti. Nešlo vraj o peniaze, ale o "výmenný obchod". "Developer čakal na vydanie kolaudačného rozhodnutia v prípade jeho bytového domu. Všetky zákonom stanovené podmienky splnil. Napriek tomu mal zástupca mesta developerovi ponúknuť bezproblémové a urýchlené kolaudačné rozhodnutie za splnenia ešte jednej podmienky," spresnila vtedy polícia.

Za vydanie kladného stanoviska mal na oplátku žiadať, že developer svojím vplyvom zabezpečí na okresnom dopravnom inšpektoráte vydanie kladného stanoviska v prospech mesta Malacky v súvislosti s výstavbou multifunkčnej haly mestom, a to napriek nesplneniu zákonných podmienok. V prípade dokázania viny hrozí obom mužom väzenie na päť až 12 rokov.