Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

KAUZA KUCIAK: Najvyšší súd SR zvýšil Marčekovi trest na 25 rokov

Na snímke verejné zasadnutie na Najvyššom súde SR - odvolacie konanie s Miroslavom M., obžalovaným a neprávoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Bratislave 2. decembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ani 25 rokov nenahradí ľudské životy, ale je to spravodlivejší trest, ako o tom rozhodol súd prvého stupňa, povedal o rozsudku Lipšic.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Miroslav Marček dostal za vraždu novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý v stredu zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), čo sa týka výšky trestu. Zamietol aj odvolanie poškodených rodičov zavraždených vo veci výšky nemajetkovej ujmy.

„Súd zobral do úvahy okolnosti skutkov, spôsob ich spáchania a posúdenie osobnosti obžalovaného,“ uviedla predsedníčka senátu Alena Šišková. Dodala, že tri osoby zavraždil chladnokrvným spôsobom, pričom z vykonaného dokazovania nevyplýva, že by sa snažil predísť náhodným obetiam skutkov.

Rozhodnutie si Marček nevypočul, dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. Na verejné zasadnutie NS SR neprišli ani rodičia zavraždeného novinára a jeho snúbenice.

Na snímke obhajca obžalovaného Martin Endrödy počas verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR - odvolacie konanie s Miroslavom M., obžalovaným a neprávoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Bratislave 2. decembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Marčeka senát ŠTS pôvodne 6. apríla odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Kuciaka, Kušnírovej aj podnikateľa Petra Molnára. Pristúpil tak k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd. Odvolal sa prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, podľa ktorého sa nesplnili podmienky na zníženie trestu.

Na snímke zľava právny zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica, Martin Balvan, splnomocnenec poškodenej Viktórie Langerovej, partnerky zavraždeného Petra Molnára a Daniel Lipšic, právny zástupca poškodených Kuciakovcov počas verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR - odvolacie konanie s Miroslavom M., obžalovaným a neprávoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Bratislave 2. decembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


ŠTS zároveň priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcov dokopy 140.000 eur, Zlatici Kušnírovej 70.000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40.000 eur.

Senát ŠTS následne 3. septembra oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Ďalšieho obžalovaného Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody.

Lipšic: Rozhodnutie NS SR o treste pre M. Marčeka je malým víťazstvom


Na snímke Daniel Lipšic, právny zástupca poškodených Kuciakovcov počas verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR - odvolacie konanie s Miroslavom M., obžalovaným a neprávoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Bratislave 2. decembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR o zvýšení trestu pre Miroslava Marčeka za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej považuje zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic za malé víťazstvo. Trest považuje za adekvátnejší.

"Ani 25 rokov nenahradí ľudské životy, ale je to spravodlivejší trest, ako o tom rozhodol súd prvého stupňa, takže z tohto uhla pohľadu je to malé víťazstvo, pretože veľká bitka nás čaká v hlavnej kauze, kde sú obžalovaní Marian K. a Alena Zs.," povedal Lipšic. Verí, že sa s odvolaniami v ich prípade podarí uspieť.

"Nezostáva nám nič iné len rešpektovať rozhodnutie," reagoval Marčekov právny zástupca Martin Endrödy.



Miroslav Marček dostal za vraždu novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Senát NS SR v stredu zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), čo sa týka výšky trestu. Zamietol aj odvolanie poškodených rodičov zavraždených vo veci výšky nemajetkovej ujmy.

Lipšic na margo toho vysvetlil, že odvolanie Kuciakovcov k náhrade škody bolo skôr formálne, aby si zachovali postavenie v konaní.


Chronológia kauzy vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej a súdnych verdiktov


Na archívnej snímke spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú .
Foto: TASR Michal Svítok


Miroslav Marček dostal za vraždu novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý v stredu zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), čo sa týka výšky trestu.

21. februára 2018 - V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta boli zavraždení 27-ročný novinár Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová. Polícia našla mŕtve telá zavraždenej dvojice o štyri dni, 25. februára 2018.

Na archívnej snímke policajné auto a policajná páska v obci Veľká Mača pri Galante, kde polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome zastreleného novinára a jeho priateľku v pondelok 26. februára.
Foto: TASR Lukáš Grinaj


27. septembra 2018 - Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Medzi ôsmimi zadržanými boli aj Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A., ktorí boli neskôr obvinení.

Alena Zs, archívna snímka.
Foto: TASR/Dušan Hein



28. septembra 2018
- Polícia obvinila tri osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov - Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. Päť osôb po vypočutí prepustili.

– V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zs.



30. septembra 2018 – Do väzby išli všetci štyria obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej – teda Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. a Alena Zs.



1. októbra 2018 - Prokurátor oznámil, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur predstavovalo odpustenie dlhu. Objednávateľ tak zaplatil minimálne 70.000 eur. Prokurátor potvrdil obvinenie voči štyrom osobám, Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs.



4. marca 2019 - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy. Podľa prokurátora súvisela s prácou novinára. V tom čase už bol vo väzbe pre kauzu televíznych zmeniek (od júna 2018).



18. októbra 2019 - Zoltán A., obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. Dohoda sa týkala iba prípadu Kuciaka, Zoltán A. tiež čelí obvineniam z prípravy vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica a obvinený je aj z krátenia dane.



30. decembra 2019 - Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil Zoltána Andruskóa na trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za úkladnú vraždu Jána Kuciaka. Rozsudok je právoplatný, Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.



13. januára 2020 - Obžalovaný Miroslav M. sa priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Stotožnil sa tak s vlastnou svedeckou výpoveďou z prípravného konania. Priznal sa aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.



3. februára 2020 - Senát ŠTS vylúčil prípad obžalovaného Miroslava M. na samostatné konanie. Urobil tak pre urýchlenie konania vzhľadom na jeho priznanie, že zastrelil Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú aj podnikateľa Petra Molnára.

Na archívnej snímke polícia odvádza Miroslava M.
Foto: TASR - Dušan Hein


6. apríla 2020 - Senát ŠTS odsúdil Miroslava M. na 23-ročný trest odňatia slobody v maximálnom stupni stráženia za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, a tiež podnikateľa Petra Molnára. Pristúpil tak k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd.

- Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal odvolanie voči rozsudku nad Miroslavom M. Toho odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.



3. septembra 2020 – ŠTS v Pezinku vyniesol rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. spod obžaloby oslobodil. Tomáša Sz. uznal vinným, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody.

Na snímke Marian K. prichádza na pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, foto z archívu.
Foto: TASR Jaroslav Novák


19. novembra 2020 - Najvyšší súd (NS) SR určil na 2. decembra termín odvolacieho konania s Miroslavom M., obžalovaným a neprávoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Odvolaním sa zaoberal senát 4T NS SR.