Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd SR prepustil Jozefa B. z kauzy Mýtnik na slobodu

Na archívnej snímke podnikateľ Jozef B. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Senát tak na neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 23. novembra.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR prepustil v utorok obvineného podnikateľa Jozefa B. z kauzy Mýtnik na slobodu. Súd dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby u obvineného už nie sú dané. Informovala o tom hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

Senát tak na neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 23. novembra, ktorým bolo rozhodnuté o predĺžení lehoty trvania väzby Jozefa B. Senát zároveň zamietol návrh prokurátora na predĺženie lehoty trvania väzby z 29. októbra, ako aj sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti uzneseniu sudkyne pre prípravné konanie ŠTS z 23. novembra.

"Senát na podklade nálezu Ústavného súdu zrušil uznesenie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 12. mája 2021," dodala Važanová.

"Obhajoba víta rozhodnutie NS SR. Súd potvrdil len naše predchádzajúce tvrdenia, že kolúzna väzba bola aj v predchádzajúcom období nedôvodná," povedal pre TASR obhajca Ľudovít Štanglovič. "Rozhodnutie NS SR ma neprekvapuje, lebo podľa nášho názoru dôvody väzby od začiatku neexistovali," uviedol pre TASR ďalší z obhajcov Jozefa B. Michal Mandzák.

Sudkyňa ŠTS predĺžila obvinenému Jozefovi B. väzbu z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov, teda kolúznu väzbu. Nevyhovela návrhu prokurátora ÚŠP, aby bol Jozef B. aj v útekovej väzbe. Obhajca podnikateľa podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodoval NS SR.

Podnikateľa obvinili a zadržali pri januárovej policajnej akcii Mýtnik. V rámci akcie obvinili aj jeho brata Petra B., exšéfa finančnej správy Františka I., bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana G. a konateľku IT spoločnosti Allexis Janu R. V novembri Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v kauze Mýtnik aj Jozefa B. mladšieho, syna už obvineného Jozefa B.

Obvinenia všetkých zadržaných sa podľa polície týkali trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a s korupciou. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka neskôr zastavil trestné stíhanie Petra B. ako nedôvodné, a to pre absenciu dôkazov. Jozef B. mladší je obvinený z trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.