Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd SR rozhoduje o väzbe finančníka Martina K.

Na snímke obvinený finančník Martin K. prichádza na verejné zasadnutie vo veci väzobného stíhania na Najvyšší súd SR v Bratislave v utorok 23. marca 2021. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa slov Lipšica ide o novú trestnú vec, za ktorú by mal byť Martin K. väzobne stíhaný.

Bratislava 23. marca (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR začal rozhodovať o sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý 15. marca nezobral finančníka Martina K. do väzby v súvislosti s jeho novým obvinením.

Na verejnom zasadnutí sa zúčastňuje ako obvinený v kauze Dobytkár Martin K. aj jeho obhajca Dušan Ivan. Dozorového prokurátora, ktorý má v utorok iný úkon, zastupuje špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. "Trvám na podanej sťažnosti," uviedol na úvod zasadnutia Lipšic.

Podľa slov Lipšica ide o novú trestnú vec, za ktorú by mal byť Martin K. väzobne stíhaný. Je irelevantné, či sa nová trestná vec rieši v tom istom konaní. Podľa názoru prokurátora sú dôvody pre kolúznu a preventívnu väzbu v súvislosti s novým obvinením finančníka z 25. februára. Kľúčová je definícia pokračovacieho trestného činu v Trestnom poriadku, pričom ide len o právnu konštrukciu. Lipšic požiadal, aby súd zrušil rozhodnutie ŠTS z 15. marca a vzal Martina K. do väzby a nenahradil väzbu probačným a mediačným úradníkom.

"V tomto konaní ide o tú istú trestnú vec. Nevypočul som si protiargumenty prokurátora," uviedol obhajca Ivan. Nové obvinenie označil za protizákonné.

Martina K. 11. marca krátko po prepustení z väzby po rozhodnutí NS SR v Leopoldove zadržali a obvinili ho. Nové obvinenie sa týka skutku ešte z roku 2017 a opiera sa o výpovede dvoch svedkov. Podľa mediálnych správ mal Martin K. prijať úplatok vo výške 180.000 eur za sprostredkovanie agrodotácií. Skutok sa mal stať v roku 2017. Voči Martinovi K. vypovedajú dvaja svedkovia-kajúcnici. Väzbu Martinovi K. aj bývalému riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajovi K. ŠTS vlani v novembri predĺžil do 1. apríla.

Počas akcie Dobytkár Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla 2020 obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí. Juraj K. je od 4. februára na slobode po desiatich mesiacoch strávených vo väzbe.