Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd SR sa zaoberá odvolaním bosa skupiny takáčovcov

Na snímke predseda ÚS SR Ivan Fiačan. V Košiciach 31. marca 2021. Foto: TASR František Iván

Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a v centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR rozhoduje o odvolaní v prípade bosa bratislavskej skupiny takáčovcov Ľubomíra K. alias Kudlu, odsúdeného za objednávku vraždy.

Ľubomíra K. na verejné zasadnutie eskortovali príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica ho 6. novembra 2020 odsúdil na 25 rokov väzenia. Trest by si mal odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. ŠTS ho uznal za vinného z objednávky vraždy Romana Krajčiho z roku 2006. Podnikateľa rozstrieľalo vražedné komando sátorovcov na čele s bosom Ľudovítom Sátorom a odsúdeným viacnásobným vrahom Zsoltom Nagyom alias Čontym. Zasiahnuť ho malo 15 rán. Motívom vraždy mali byť skrížené podnikateľské záujmy týkajúce sa lyžiarskeho strediska Malinô Brdo s obžalovaným, ktorý mal za objednávku vraždy zaplatiť tri milióny korún.

Podľa odvolania obžalovaného voči verdiktu ŠTS neboli dodržané zásady trestného konania. Zároveň bos takáčovcov namieta vykonané dôkazy, spochybňuje výpovede svedkov - členov skupiny sátorovcov, najmä odsúdeného Kristiána Kádara. Rovnako spochybňuje svoj možný motív na čine. Kudla navrhuje NS SR, aby prvostupňový rozsudok zrušil a on bol buď oslobodený alebo aby sa ŠTS vecou nanovo zaoberal.

Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a v centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Neskôr začali pôsobiť i na území Trnavského a Nitrianskeho kraja. Po smrti zakladateľa skupiny Jána Takáča v júli 2003, zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci sa stal bosom skupiny Kudla.