Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd SR si vyžiadal zo ŠTS v Pezinku spis Dušana K.

Na archívnej snímke bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. privážajú na Špecializovaný trestný súd (ŠTS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v apríli na súd obžalobu na Dušana K. obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.

Bratislava 28. júna (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR si po minulotýždňovom náleze Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. vyžiadal v pondelok spisový materiál zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"NS SR si dnes uvedený spisový materiál vyžiadal a ten mu bude ŠTS v Pezinku počas dnešného dňa aj predložený," dodala hovorkyňa. Ako ďalej uviedla, termíny pojednávaní s Dušanom K. naplánované od 7. júla v jeho trestnej veci ostávajú v platnosti.

ÚS SR zrušil 22. júna uznesenie NS SR, ktorým potvrdil väzbu pre Dušana K. Má ísť o rozhodnutie NS SR z novembra minulého roka. Podľa obhajcu Erika Magála bude povinnosťou NS SR poskytnúť sťažovateľovi adekvátnu súdnu ochranu a opätovne rozhodnúť o sťažnosti sťažovateľa proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie ŠTS z 25. októbra 2020.

Sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla v októbri minulého roka tak, že Dušana K. vzala do väzby z dôvodu kolúzneho, ako i preventívneho. Proti všetkým výrokom tohto rozhodnutia podal Dušan K. sťažnosť. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v apríli na súd obžalobu na Dušana K. obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov. Zákonná sudkyňa Pamela Záleská vytýčila aj termín hlavného pojednávania na 7. až 9. a následne na 13. až 15. júla.