Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd SR zrušil odvolacie konanie s advokátom Danielom M.

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Podľa obžaloby mal bývalý Černákov obhajca v roku 2004 a 2005 brať úplatky za to, že obvineným vybaví prepustenie z väzby na slobodu.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR zrušil odvolacie konanie v dlhoročnom súdnom prípade advokáta Daniela M., ktorý je obžalovaný v korupčnej kauze, naplánované na štvrtok (15. 4.). Dôvodom zrušenia verejného zasadnutia je práceneschopnosť obžalovaného. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Nad Danielom M., ktorý bol dávnejšie advokátom na doživotie odsúdeného bosa Mikuláša Černáka, Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, už tri razy vyniesol neprávoplatný rozsudok. NS verdikty zrušil a vec vrátil ŠTS.

ŠTS vyniesol rozsudky postupne v októbri 2008, vo februári 2016 a napokon v júni 2019. Naposledy Daniela M. odsúdil ŠTS na štyri roky odňatia slobody, keď ho v roku 2016 odsúdil na sedem rokov, a v roku 2008 na osem rokov odňatia slobody. ŠTS mu pred dvoma rokmi uložil aj peňažný trest vo výške 16.599 eur.

Podľa obžaloby mal bývalý Černákov obhajca v roku 2004 a 2005 brať úplatky za to, že obvineným vybaví prepustenie z väzby na slobodu, a to tak, že podplatil sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý rozhodoval o ich sťažnosti proti väzbe. Ten krátko na to zomrel. Medzi prepustenými boli aj bývalí komplici bosa banskobystrického podsvetia. Úplatky sa pohybovali okolo 200.000 aj 400.000 vtedajších slovenských korún. V jednom z prípadov obžalovaný advokát mal zariadiť i podmienečné prepustenie z výkonu trestu.

Ďalších troch obžalovaných, ktorí úplatky dali, ŠTS naposledy v roku 2019 odsúdil na 14 - 15 mesiacov väzenia a rovnako aj im znížil pôvodné tresty.