Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd určil termín odvolacieho procesu s Miroslavom M.

Na snímke Jozef Kuciak, otec zavraždeného Jána Kuciaka a Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej prichádzajú na pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 3. septembra 2020, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Miroslava M. odsúdil 6. apríla senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Kuciaka, Kušnírovej a Petra Molnára.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR určil termín odvolacieho konania s Miroslavom M., obžalovaným a neprávoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, na začiatok decembra.

Verejné zasadnutie v tejto veci NS SR určil na 2. decembra. Odvolaním sa zaoberá senát 4T NS SR. TASR to potvrdila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Podľa rozvrhu práce NS SR, členmi senátu sú sudcovia Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková.

Miroslava M. odsúdil 6. apríla senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Kuciaka, Kušnírovej a Petra Molnára. Verdikt nebol právoplatný. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Juraj Novocký podal odvolanie voči rozsudku. "Dôvodom na podanie odvolania je skutočnosť, že podľa môjho názoru nie sú splnené podmienky na zníženie trestu," povedal vtedy prokurátor. Do značnej miery akceptoval argument súdu, že obžalovaný prispel k objasneniu trestnej veci, dôvody na zníženie trestnej sadzby však podľa neho neboli naplnené.

Trest si má Miroslav M., podľa aprílového rozsudku, odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Súd pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd. Okrem toho súd priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcom dokopy 140.000 eur, Zlatici Kušnírovej 70.000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40.000 eur.

Senát ŠTS následne 3. septembra oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Ďalšieho obžalovaného Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody.

Táto vec napadla 16. novembra do senátu 2T NS SR. Členovia senátu po základnom oboznámení sa so spisom zvážia prípadné oznámenie zaujatosti, a preto sa zloženie senátu môže ešte zmeniť. Informovala TASR v stredu (18. 11.) Važanová.