Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd začal rozhodovať o väzbe pre advokáta Mareka P.

Obvinený advokát Marek P. odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na hlavné pojednávanie na Najvyšší súd SR v Bratislave v pondelok 2. mája 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

Sudca pre prípravné konanie ŠTS vo svojom minulotýždňovom rozhodnutí konštatoval dôvodnosť trestného stíhania. Marek P. vníma obvinenie ako účelové

Bratislava 2. mája (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR začal v pondelok popoludní rozhodovať o väzbe pre obvineného advokáta Mareka P. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku ho v nedeľu 24. apríla prepustil zo zadržania na slobodu. Proti rozhodnutiu podal sťažnosť prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Pre obvineného žiada kolúznu väzbu. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS vo svojom minulotýždňovom rozhodnutí konštatoval dôvodnosť trestného stíhania. Marek P. vníma obvinenie ako účelové. Ide podľa neho o osobný spor medzi ním a inou osobou.

Obvinený advokát Marek P. prichádza na hlavné pojednávanie na Najvyšší súd SR v Bratislave v pondelok 2. mája 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Námietku zaujatosti podanú Marekom P. a jeho obhajobou proti predsedovi senátu NS SR Jurajovi Klimentovi považuje senát za nedôvodnú. Obvinený advokát Marek P. podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude neskôr rozhodovať päťčlenný senát NS SR.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala advokáta Mareka P. v stredu 20. apríla. Obvinený je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.