Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Najvyšší ústavní činitelia si pripomenuli výročie SNP kladením vencov

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici v utorok 29. augusta 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

SNP bolo jedným z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár, premiér SR Ľudovít Ódor a ďalší hostia sa v utorok ráno zúčastnili na pietnom akte kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.



Tradičná spomienka s kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP sa uskutočnila v komornej atmosfére bez príhovorov hostí, areál Múzea SNP s celodenným sprievodným programom je pre verejnosť otvorený od 10.00 h.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje SNP za jednu z najdôležitejších historických udalostí krajiny a považuje za potrebné si ju pripomínať. "Je to pripomienka všetkých tých, ktorí sa obetovali pre našu slobodu, pre našu budúcnosť," povedala prezidentka médiám po pietnom akte.



SNP bolo jedným z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe. Zúčastnilo sa na ňom približne 60.000 slovenských vojakov, 18.000 partizánov a tiež vojaci československej zahraničnej armády. Spolu so Slovákmi bojovali v SNP aj príslušníci tridsiatich národov a národností z Európy, ale aj z Austrálie. Vďaka SNP sa Slovensko zaradilo medzi spojencov bojujúcich proti Adolfovi Hitlerovi.

Na snímke predseda vlády SR Ľudovít Ódor počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici v utorok 29. augusta 2023.
Foto: TASR - Ján Krošlák