Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NAKA obvinila expremiéra R. Fica a exministra R. Kaliňáka

Na archívnej snímke Robert Fico (vľavo) a Robert Kaliňák (vpravo). Foto: TASR - Pavol Zachar

Polícia potvrdila aj obvinenie advokáta Mareka Paru. Denník N spresnil, že mal byť advokát zadržaný.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka. TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Upozornil na to Denník N, podľa ktorého čelia obvineniu zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Kaliňáka mali policajti podľa denníka zadržať. Keďže je Fico parlamentným poslancom, na jeho prípadné zadržanie je potrebný súhlas Národnej rady (NR) SR.

Oboch mali podľa medializovaných informácií obviniť aj z trestného činu ohrozenia daňového tajomstva. Prípad má súvisieť s kauzou Očistec.

Polícia potvrdila aj obvinenie advokáta Mareka Paru. Denník N spresnil, že mal byť zadržaný.

Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (ÚŠP GP) SR na sociálnej sieti doplnil, že v utorok (19. 4.) vzniesol vyšetrovateľ NAKA v rámci akcie Súmrak obvinenie štyrom osobám R. F., R. K., T. G. a N. B. celkovo pre tri skutky.

"Obvinenie sa týka zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa (v prípade R. F. a R. K.) a všetkým štyrom osobám bolo vznesené obvinenie pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva," priblížil.

Dozor nad zákonnosťou v prípravnom konaní podľa úradu vykonáva prokurátor ÚŠP GP SR. "Aktuálne vo veci prebiehajú procesné úkony, a preto nie je možné v tomto štádiu konania poskytnúť bližšie informácie," uzavrel.

Výberová chronológia udalostí súvisiacich s kauzou Očistec


2020

5. novembra - Národná kriminálna agentúra (NAKA) v súvislosti s kauzou Očistec zasahovala v domoch bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, bývalého šéfa NAKA Petra Hraška, bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka. Zadržala aj bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a Mariána Zentocha, šéfa odposluchov Slovenskej informačnej služby (SIS).

23. novembra
- Najvyšší súd rozhodol, že bývalý policajný prezident Tibor G., bývalý šéf protikorupčnej jednotky Róbert K., bývalý šéf NAKA Peter H., bývalý vysokopostavený policajný funkcionár Bernard S., ktorých zdržali v kauze Očistec, budú stíhaní väzobne.

2021

29. januára - Z 18 obvinených osôb v rámci kauzy Očistec sa desať priznalo. V prípade ôsmich osôb sa rozhodlo o zaistení majetku. Informoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa. NAKA v rámci akcie Očistec zadržala v novembri 2020 policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a vtedy väzobne stíhaného Norberta B. mala pozostávať z 18 obvinených. Medzi obvinenými boli policajný exprezident Tibor G., exriaditeľ NAKA Peter H., ale aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan K.

27. marca - Obvinený Michal S. sa priznal v kauzách Očistec a Mýtnik ku skutkom, ktoré sú mu kladené za vinu. V prípade kauzy Očistec ide o korupčný trestný čin.

19. augusta - Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák vypovedal v bratislavskom sídle NAKA v kauze Očistec.

13. septembra - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) zadržal štyroch príslušníkov NAKA, ktorí boli súčasťou tímu Očistec. Voči Jánovi Č. a Pavlovi Ď. z trestnej veci tzv. ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov vzniesol aj obvinenie.

26. októbra - Vyšetrovateľ NAKA z tímu Očistec podal v súvislosti s únikom nahrávok trestné oznámenie na úrade inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

4. novembra - Bývalého policajného prezidenta Tibora G. prepustili z Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici na slobodu. Stalo sa tak po tom, čo Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu o nepredĺžení väzby. Väzba sa skončila aj exšéfovi NAKA Petrovi H., niekdajšiemu riaditeľovi protikorupčnej jednotky Róbertovi K. a tiež ďalším bývalým policajným funkcionárom Mariánovi Z. a Milanovi M.

5. novembra
- Vyšetrovanie v kauze Očistec ukončili. Informoval hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

20. decembra - Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na 11 obvinených osôb z celkovo 20 skutkov v kauze Očistec.

2022

29. marca - Prokurátor ÚŠP uzavrel dohodu o vine a treste s obvineným Pavlom V. z kauzy Očistec.