Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NAKA rozšírila v akcii Manažér obvinenie voči 2 osobám a spoločnosti

Špecializovaný tím "Elektro" spolu s približne 100 policajtmi a ďalšími osobami práve zasahujú v areáli jadrovej elektrárne Mochovce v rámci policajnej akcie s krycím názvom "Atóm". Foto: FB Polícia Slovenskej republiky

Dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach je poznačená opakovaným posúvaním termínu jej dokončenia a rastúcou cenou.

Bratislava 4. júna (TASR) - Vyšetrovateľ špecializovaného tímu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) „Elektro“ rozšíril obvinenie dvoch fyzických osôb a jednej právnickej osoby v prípade s názvom „Manažér“. „Celková škoda spôsobená spoločnosti Slovenské elektrárne predstavuje viac ako 140.000 eur,“ uviedla v tejto súvislosti polícia na sociálnej sieti.

Predmetné vyšetrovanie obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku súvisí s vykonaním policajnej akcie z novembra minulého roku, pri ktorej polícia zadržala dve osoby - manažéra akciovej spoločnosti a konateľa jedného z dodávateľov prác a služieb v rámci dostavby 3. a 4. bloku elektrárne. Pri poskytovaní dodávateľských služieb malo dôjsť približne k 1000-percentnému zvýšeniu objemu fakturovaných prác v porovnaní so skutočnosťou, priblížila v novembri 2019 polícia s tým, že všetky nedôvodne zvýšené faktúry boli dodávateľovi aj uhradené. Tím s názvom „Elektro“ v rámci akcie prehľadal obchodnú spoločnosť v okrese Levice a areál jadrovej elektrárne (JE).

Špecializovaný tím aj naďalej aktívne vyhľadáva a preveruje všetky podozrenia súvisiace s dostavbou JE Mochovce, o ďalších krokoch budeme informovať,“ dodali policajti.

Dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach je poznačená opakovaným posúvaním termínu jej dokončenia a rastúcou cenou. Oproti pôvodnému rozpočtu vzrástli náklady na dostavbu približne dvojnásobne na 5,4 miliardy eur.