Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

NAKA v 1. polroku 2020 vyšetrovala historicky najviac trestných činov

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), archívna snímka. Foto: PZ SR v Bratislave

Najvýznamnejším korupčným prípadom bola akcia Dobytkár, kde úplatky dosiahli výšku takmer 10,5 milióna eur.

Bratislava 6. júla (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) vyšetrovala za prvý polrok tohto roka historicky najviac trestných činov. Zamerala sa najmä na korupciu verejných činiteľov. Pod výsledky sa mala podpísať najmä jej reorganizácia. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

Priblížila, že počas prvých šiestich mesiacov roku 2020 bolo z 96 akcií najviac protikorupčných (26). Nasledovali akcie zamerané na ekonomickú trestnú činnosť (22), násilnú trestnú činnosť (19) a protidrogové akcie, ktorých bolo 18. V 11 prípadoch boli akcie NAKA zamerané na rôznu inú činnosť v jej pôsobnosti.

Za šesť mesiacov tohto roka vo všetkých prípadoch, ktoré NAKA vyšetrovala, obvinila spolu 373 fyzických a 19 právnických osôb. Do väzby išlo 89 z nich.

"Kládol som vysoký dôraz na objasňovanie korupčných trestných činov, pretože najmä za korupciu sme dostávali kritiku verejnosti. Považujem za zadosťučinenie obvinenie 26 verejných činiteľov z korupčných trestných činov," uviedol riaditeľ NAKA Branislav Zurian.

Najvýznamnejším korupčným prípadom bola akcia Dobytkár, kde úplatky dosiahli výšku takmer 10,5 milióna eur. Bárdyová doplnila, že v prípadoch korupcie boli žiadané úplatky vo výške viac ako 12 miliónov eur. NAKA tiež vyšetrovala 123 prípadov ekonomickej trestnej činnosti, v 22 prípadoch vzniesla obvinenie konkrétnym osobám.

Venovala sa aj 73 prípadom násilnej trestnej činnosti, z ktorých v prvom polroku 19 objasnila. V rámci drogovej trestnej činnosti vyšetrovala 44 prípadov, v ktorých obvinila 18 osôb. Najvýznamnejšou bola protidrogová akcia Pontón, kde išlo takmer o 1,5 tony zaisteného metamfetamínu, čo predstavuje milióny dávok drogy v približnej hodnote 292,3 milióna eur.

Taktiež od začiatku roka vykonávala aj 31 finančných preverovaní a vybavovala 28 žiadostí od úradov na vyhľadávanie majetku. Pri vyšetrovaní spolupracovala s 38 štátmi celého sveta. Na NAKA v súčasnosti pracuje v rámci celého územia Slovenska 554 policajtov z plánovaných 602.

"Výsledky NAKA sú naozaj ukážkové, som veľmi rád, že reorganizácia pod vedením Branislava Zuriana prináša takéto výsledky. Máme objasnené mnohé prípady, ktoré sú kameňom úrazu medzi verejnosťou," uzavrel prezident PZ Milan Lučanský, pričom verí, že v blízkej dobe ich vyšetrovatelia dovedú až do konca.