Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NAKA zasahuje v jadrovej elektrárni Mochovce aj v Bratislave

Snímka z akcie NAKA. Foto: Facebook Polícia Slovenskej republiky

Vyšetrovateľ NAKA vedie trestné stíhanie v súvislosti s dostavbou 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne.

Bratislava/Mochovce 8. septembra (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) momentálne zasahuje na viacerých miestach v areáli jadrovej elektrárne Mochovce a zároveň v Bratislave. Ide o akciu špecializovaného tímu Elektro s krycím názvom Požiar. Zaisťuje veci v súvislosti s trestným stíhaním týkajúcim sa obzvlášť závažného zločinu podvodu a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Michal Slivka.

Vyšetrovateľ NAKA vedie trestné stíhanie v súvislosti s dostavbou 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne. Skutok sa týka dodania systémov protipožiarnej signalizácie, komponentov, zariadení a prác spojených s prevádzkou elektrárne. Podľa doterajších zistení malo dôjsť k postupnému navyšovaniu ceny diela viacerými dodatkami pôvodnej zmluvy. "Z dohodnutej maximálnej ceny diela 3,9 milióna eur na súčasných takmer 25 miliónov eur. Tento hrubý nepomer predstavuje faktické navýšenie o viac ako 600 percent," priblížil Slivka.

Vyšetrovatelia sa budú podľa hovorcu podrobne zaoberať podozreniami z neodôvodneného navýšenia zmluvnej ceny, vrátane možných duplicitných platieb, v úzkej súčinnosti so znalcami. Špecializovaný tím naďalej intenzívne pracuje a vykonáva potrebné úkony na preverenie všetkých podozrení týkajúcich sa dostavby 3. a 4. bloku elektrárne. O ďalšom postupe tímu bude polícia informovať, keď to procesná situácia umožní.