Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

POZOR: Nákupy v Rakúsku? Bez negatívneho COVID testu na ne zabudnite

Na snímke policajné kontroly so zvýšenými opatreniami v súvislosti s koronavírusom na hraniciach s Rakúskom - Jarovce - Kitsee. Bratislava, 14. marca 2020. FOTO TASR - Michal Svítok Foto: TASR

Slovensko udelilo od 21. mája výnimku z karantény i povinnosti absolvovať test na COVID-19 na maximálne 24-hodinovú návštevu Rakúska. Rakúska strana však preukázanie sa testom požaduje naďalej.

Bratislava 21. mája (Teraz.sk/TASR) - Slovensko udelilo od štvrtka (21. mája) výnimku z karantény i povinnosti absolvovať test na COVID-19 na maximálne 24-hodinovú návštevu Maďarska, Poľska, Českej republiky, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Švajčiarska a Nemecka.

"Kontrola bude zabezpečená prostredníctvom formulára, v ktorom policajti pri prechode hraníc zaznačia čas odchodu mimo SR a skontrolujú čas príchodu," uviedla slovenská polícia na sociálnej sieti. Štátnu hranicu je možné prekročiť len cez otvorený hraničný priechod.

Pred odchodom do zahraničia si však treba overiť aj situáciu, ktorá platí v krajine, do ktorej sa chystáte. Obľúbené nákupy za rakúskymi hranicami môžete absolvovať len s potvrdením o NEGATÍVNOM teste na COVID-19. "Osobitne dávame do pozornosti občanom, ktorí plánujú nákupy v Rakúsku, že v prípade kontroly na ich území platí povinnosť preukázať sa negatívnym testom na ochorenie covid-19," upozorňujú policajti na sociálnej sieti.



Do Maďarska sa dostanú iba tí občania SR, ktorí majú v krajine trvalý alebo prechodný pobyt. "Občania, ktorí plánujú od štvrtka (21. 5.) vycestovať a vrátiť sa na Slovensko do 24 hodín v rámci novej všeobecnej výnimky, by si mali na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR preveriť, či budú vpustení na územie danej krajiny," apelujú policajti.


Vláda predĺžila kontroly na hraniciach do 26. júna


Dočasné obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach SR v rámci schengenského priestoru sa predlžuje do 26. júna. Vláda schválila ďalšie predĺženie kontrol na hraniciach s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou a Poľskou republikou a na medzinárodných letiskách od štvrtka 28. mája.

Predlženie termínu naďalej súvisí s opatreniami prijímanými v súvislosti so znižovaním rizika šírenia nového koronavírusu. Súčasťou rozhodnutia je aj zoznam hraničných priechodov, na ktorých je počas trvania dočasného obnovenia kontrol na vnútorných hraniciach v rámci schengenského priestoru možné prekročiť hranice SR, po dohode so susednými štátmi je však možné tento zoznam rozšíriť.


Otvorené hraničné priechody


Rakúsko
- cestné priechody
Bratislava-Jarovce - Kittsee (diaľnica),
Bratislava-Jarovce - Kittsee (stará cesta),
Bratislava-Petržalka - Berg,
Moravský Svätý Ján – Hohenau,
Záhorská Ves - Angern an der March,

-železničné priechody
Bratislava-Petržalka – Kittsee,
Bratislava–Devínska Nová Ves – Marchegg.

Maďarsko
- cestné priechody
Bratislava-Čunovo - Rajka (diaľnica),
Medveďov – Vámosszabadi,
Komárno – Komárom,
Štúrovo – Esztergom,
Šahy – Parassapuszta,
Slovenské Ďarmoty – Balassagyarmat,
Šiatorská Bukovinka – Salgótarján,
Kráľ – Bánréve,
Milhosť – Tornyosnémeti (cesta I/17),
Milhosť – Tornyosnémeti (cesta R4),
Hosťovce - Tornanádaska,
Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely (cestný i železničný priechod).

- železničné priechody
Čaňa – Hidasnémeti,
Lenártovce – Bánréve,
Fiľakovo – Somosköújfalu,
Štúrovo – Szob,
Komárno – Komárom
Rusovce – Rajka.

Česká republika
- cestné priechody
Svrčinovec – Mosty u Jablunkova,
Makov – Bílá-Bumbálka,
Horné Srnie – Brumov-Bylnice,
Drietoma – Starý Hrozenkov,
Moravské Lieskové – Strání,
Lysá pod Makytou – Střelná,
Vrbovce – Velká nad Veličkou,
Brodské – Břeclav (diaľnica),
Holíč – Hodonín,
Skalica – Sudoměřice (nová cesta)

- železničné priechody
Čadca - Mosty u Jablunkova,
Lúky pod Makytou - Horní Lideč,
Horné Srnie - Vlársky průsmyk,
Vrbovce - Velká nad Veličkou
Kúty – Lanžhot.

Poľsko
- cestné priechody
Trstená – Chyžné,
Vyšný Komárnik – Barwinek

- železničný priechod
Skalité-Zwardoň.


V prípade vzdušných hraníc ide o letiská v Bratislave, Košiciach, Poprade, Piešťanoch, Sliači, Žiline, Prievidzi, Nitre a Jasnej.

Zoznam sa rozširuje aj o riečne hranice - s Rakúskou republikou Bratislava - Hainburg a s Maďarskom Štúrovo – Esztergom a Komárno – Komárom.