Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Železnice sa snažia znížiť počet samovrážd na koľajniciach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pandémia nového koronavírusu ukázala, že pravdepodobne tým, že boli ľudia viac doma, alebo aj tým, že sa znížila frekvencia vlakov, železnice vykazovali nulový počet samovrážd na koľajniciach.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Nálepky, ktoré odkazujú na odbornú pomoc, by mali prispieť k zníženiu počtu samovrážd na koľajniciach. Tento projekt v stredu predstavili Železnice Slovenskej republiky a psychológovia z internetovej linky pomoci IPčko.sk.

Psychológovia zo združenia si všimli, že na Slovensku je niekoľko miest, kde opakovane dochádza k samovražedným pokusom na železniciach. „Chceli sme pomôcť tomu, aby na miestach, kam prirodzene ľudia prichádzajú s úmyslom zomrieť, mali možnosť sa dozvedieť o tom, že tá pomoc naozaj existuje," skonštatoval zakladateľ IPčka, psychológ Marek Madro.

S kolegami preto vytvorili neformálne nálepky, ktoré teraz umiestňujú na jednotlivé miesta. „Za posledný mesiac sme urobili 2900 kilometrov po Slovensku, nalepili sme zhruba 200 nálepiek s pomáhajúcim obsahom a boli sme presne na 45 miestach na Slovensku," priblížil. Za mesiac sa im už ozvali dvaja ľudia, ktorí sa vďaka tejto nálepke dozvedeli o možnostiach pomoci.

Pri tvorbe nálepky sa inšpirovali aj zahraničnými organizáciami. Tabule s formálnym vizuálom podľa Madra vyvolávajú dôveru v menšom počte ľudí. „Oveľa viac aj v zahraničí, napríklad v San Franciscu, fungovali neformálne nálepky," dodal.

Za posledného pol roka mala linka 114 kontaktov, kde dokázali poradenským rozhovorom odvrátiť rozhodnutie o samovražde. „Niekedy ten rozhovor trvá pár minút, niekedy sú to aj hodiny, najčastejšie takýto rozhovor trvá okolo 90 minút," ozrejmil Madro.

ŽSR vítajú, že ich IPčko oslovilo s ponukou na spoluprácu práve pri takomto projekte. Momentálne je ich spolupráca založená iba na odovzdávaní informácií, hľadajú sa však ďalšie možnosti.

„Za železnice evidujeme ročne okolo 70 dokonaných samovrážd. Nemáme evidenciu samovrážd v štádiu pokusu a sme veľmi radi, že vnímame klesajúci trend samovrážd, čo je spôsobené určite aj takýmito iniciatívami," poznamenala hovorkyňa železníc Ria Feik Achbergerová. Spoločne s IPčkom sa chystajú zorganizovať stretnutie aj s odborom bezpečnosti ŽSR.

Na nálepkách sú dve výzvy. Jedna z nich je volaj, pričom sa tam uvádza bezplatná linka pomoci 0800 500 333. Oveľa častejšie však podľa Madra ľudia v týchto situáciách četujú, pretože to považujú za anonymnejšie. Na nálepke je preto aj kontakt na IPčko.sk.

Pandémia nového koronavírusu podľa hovorkyne ŽSR ukázala, že pravdepodobne tým, že boli ľudia viac doma, alebo aj tým, že sa znížila frekvencia vlakov, železnice vykazovali nulový počet samovrážd na koľajniciach. „Predpokladáme, že aj vzhľadom na blížiacu sa možno negatívnu finančnú situáciu mnohých ľudí budú zvažovať práve takúto formu ukončenia života," upozornila.