Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Vetrák: Namiesto reformy justície chce vláda pripraviť lacné návrhy

Milan Vetrák, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Pellegrini sa podľa Vetráka vyjadril, že vláda v priebehu niekoľkých hodín pripraví legislatívne návrhy, ktoré zabezpečia zákonné a včasné vyvodenie zodpovednosti voči sudcom a prokurátorom.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Namiesto reformy justície chce vláda pripraviť lacné legislatívne návrhy. Tvrdí to Milan Vetrák z opozičného hnutia OĽaNO. Reaguje tak na pondelkové vyhlásenie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) po ich spoločnom stretnutí s generálnym prokurátorom, predsedníčkou Súdnej rady SR, ministerkou vnútra a prezidentom Policajného zboru.

Pellegrini sa podľa Vetráka vyjadril, že vláda v priebehu niekoľkých hodín pripraví legislatívne návrhy, ktoré zabezpečia zákonné a včasné vyvodenie zodpovednosti voči sudcom a prokurátorom. "Ak je vláda schopná niečo také pripraviť v priebehu niekoľkých hodín, je namieste otázka, čo robila a na čo čakala celé štyri roky svojho funkčného obdobia. Kauzy, ktoré sa snaží až teraz legislatívne riešiť, nevznikli dnes ani včera, ale sú tu niekoľko rokov. Je totiž otázne, ako chce vláda retroaktívne a po uplynutí premlčacej doby touto novou legislatívou postihnúť hlavných aktérov najväčších káuz," skonštatoval.

Práca prokurátorov a sudcov musí byť podľa neho pravidelne hodnotená a ich výkon v prípade potreby sankcionovaný, uznesenia polície a prokuratúry v prípade korupčných trestných činov by sa mali zverejňovať s cieľom ich verejnej kontroly. "Mali by byť predĺžené lehoty v prípade disciplinárnych konaní pri všetkých právnických profesiách. Tiež by sa mali zvýšiť právomoci prokurátorov zaoberajúcich sa konkrétnou vecou voči svojim nadriadeným, osobitne generálnemu prokurátorovi," tvrdí Vetrák. Pozornosť by si, ako tvrdí, vyžadoval aj zákon o preukazovaní pôvodu majetku a zákon o ochrane verejného záujmu.

Zuzana Števulová z mimoparlamentnej koalície PS-Spolu je z výsledkov rokovania Pellegriniho, Gála a zástupcov ďalších dotknutých rezortov sklamaná. "Dokonca ani nepomenovali skutočný problém etického marazmu v justícii. Ak by chceli previnilcov chrániť, nekonali by inak. Premiér Pellegrini aj minister Gál sa nám všetkým snažia nahovoriť, že to, čo sa tu deje, je zlyhanie pár jednotlivcov. A že problém vyriešia drobnými úpravami disciplinárnych konaní," povedala.

Ako tvrdí, je to pre nich pohodlnejšie, ako priznať pravdu, že štát "ovláda mafia a oligarchovia". "Nepredstavili ani žiadne konkrétne alebo účinné riešenia tohto stavu, nekonkrétne sa vyjadrovali len k disciplinárnym konaniam," podotkla Števulová. Pavel Nechala z koalície PS-Spolu tvrdí, že nezávislosť súdnictva je spochybnená stretávaním sa a komunikáciou sudcov s mafiou. "Potrebné je tieto kontakty bezodkladne prešetriť a vyvodiť zodpovednosť. V tomto svetle je navrhované pozastavenie funkcie iba kozmetickým, nedostatočným opatrením," skonštatoval.

Súdna rada aj ministerstvo spravodlivosti by mali mať väčšie právomoci v prípade sudcov, ktorí porušujú zákon. Naznačili to minister spravodlivosti Gábor Gál a premiér Peter Pellegrini po pondelkovom stretnutí. Premiér potvrdil, že v najbližších hodinách na pôde rezortu spravodlivosti pripravia znenie legislatívnych návrhov, ktoré zabezpečia zákonné a včasné vyvodenie zodpovednosti voči sudcom a prokurátorom.