Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Nárazy vtákov do vedení spôsobujú lokálne výpadky elektrického prúdu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Projekt je spolufinancovaný prostredníctvom Medzinárodného vyšehradského fondu, ktorého cieľom je trvalo udržateľná regionálna spolupráca v strednej Európe.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Nárazy vtákov do elektrických vedení spôsobujú lokálne výpadky elektrického prúdu. Pri ochrane vtákov je dôležitá spolupráca susedných krajín, keďže nepoznajú hranice a populácie druhov sú vzájomne prepojené. TASR o tom informovala Eva Horková z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Spojiť odborníkov na ochranu vtáctva, zástupcov štátnych inštitúcií, miestnych úradov životného prostredia a prevádzkovateľov energetických sietí zo Slovenska, Maďarska a Česka má projekt Zvýšenie povedomia o znižovaní úmrtnosti voľne žijúcich živočíchov spôsobenej človekom. "Medzinárodná výmena skúseností medzi relevantnými aktérmi je základom úspechu pri realizácii opatrení na zmiernenie negatívneho dosahu ľudskej činnosti na populácie voľne žijúceho vtáctva," poukázala Horková.

Marek Gális z RPS tvrdí, že Slovensko patrí medzi krajiny s poprednými znalosťami nárazov vtáctva do elektrických vedení a ich riešení. "Technologický pokrok sa nevyhýba ani tejto oblasti. Za posledné roky boli vytvorené nové typy ochranných prvkov, zlepšili sa ich kvalitatívne parametre, energetické spoločnosti inovovali štandardy a postupy, všetko v prospech ochrany voľne žijúcich vtákov," poznamenal.

V rámci projektu budú okrem stretnutí zameraných na riešenie nárazov vtákov do vedení a vtáčej kriminality realizované exkurzie pre verejnosť a zostavené príručky o znižovaní úmrtnosti vtáctva spôsobenej ľuďmi. Projekt je spolufinancovaný prostredníctvom Medzinárodného vyšehradského fondu, ktorého cieľom je trvalo udržateľná regionálna spolupráca v strednej Európe.