Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

NÁROČNÝ PIATOK: Horskí záchranári zasahovali pri takmer 40 úrazoch

Snímka zo zásahu. Foto: Facebook HZS.

Horskí záchranári pre stúpajúci počet úrazov zapríčinených zrážkou lyžiarov či snoubordistov opätovne apelujú na návštevníkov stredísk, aby boli ohľaduplní a rešpektovali pravidlá správania sa na trati.

Bratislava 3. marca (TASR) - Horskí záchranári zasahovali v piatok vo všetkých horských oblastiach pri takmer 40 lyžiarskych úrazoch. Pri troch deťoch bol potrebný zásah leteckých záchranárov. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na webe.

V prvom prípade došlo na svahu medzi Konským Grúňom a Rovnou Hoľou pod Chopkom k stretu dvojice spolužiakov z lyžiarskeho výcviku. "Trinásťročné dievča utrpelo poranenie v oblasti bedrového kĺbu," ozrejmila HZS s tým, že jej poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie, zaistili intravenózny vstup. Po zafixovaní ju na kanadských saniach transportovali na Priehybu, kde pristál vrtuľník Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorý ju transportoval do nemocnice v Banskej Bystrici.

Posádka VZZS v piatok pred poludním zasahovala aj pri úraze deväťročného lyžiara v stredisku v Oščadnici. "Horskí záchranári chlapca po vyšetrení a poskytnutí prvej pomoci transportovali na vrch Dedovky, kde pristál záchranársky vrtuľník. Po prevzatí lekárom VZZS bol malý lyžiar letecky transportovaný do nemocnice v Žiline," priblížila HZS.

Z Jasnej tiež transportovali 16-ročného lyžiara s podozrením na vnútorné poranenia do banskobystrickej nemocnice. "Po prechode skokom v Snowparku na Brhliskách zostal po dopade ležať v bezvedomí na zemi. Našťastie, uňho boli zachované vitálne funkcie," ozrejmila HZS s tým, že sa počas poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti prebral a začal komunikovať.

Horskí záchranári pre stúpajúci počet úrazov zapríčinených zrážkou lyžiarov či snoubordistov opätovne apelujú na návštevníkov stredísk, aby boli ohľaduplní a rešpektovali pravidlá správania sa na trati. "Navyše osoba, ktorá zapríčiní nehodu na lyžiarskej trati a z miesta nehody ujde bez ohľadu na následky, ktoré svojou agresívnou jazdou spôsobila, môže byť z právneho hľadiska stíhaná za neposkytnutie prvej pomoci, nehovoriac o morálnej rovine takéhoto konania," dodali.