Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Narodil sa Emil Horváth mladší aj gymnastka Nadia Comaneciová

Foto: Teraz.sk/TASR

Éru moderného sochárstva začal svojou tvorbou francúzsky sochár AUGUSTE RODIN. Medzi jeho najznámejšie diela patrí napríklad Mysliteľ, Bronzový vek, Bozk alebo Občania z Calais.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Rodák z Liptovského Mikuláša, básnik a prekladateľ PETER DOBROSLAV BELLA, ktorý tvoril pod pseudonymom Horal, písal básne, v ktorých vzdával hold slovenskej prírode a vyznával sa z lásky k materinskej reči. Autor básne Aká si mi krásna, ty rodná zem moja, ktorú neskôr zhudobnil Eugen Suchoň, sa narodil pred 179 rokmi.

Slovenským ľudovým folklórom sa inšpiroval hudobný skladateľ a dirigent BARTOLOMEJ URBANEC. Autor skladieb pre Slovenský ľudový umelecký kolektív a Lúčnicu sa narodil 12. novembra 1918.

Bola prvou slovenskou speváčkou, ktorá svojim interpretačným umením excelovala v milánskej La Scale či londýnskej Covent Garden. Už 24-ročná zažiarila ako prvá Slovenka na scéne Viedenskej štátnej opery. Od narodenia sopranistky svetového formátu LUCIE POPPOVEJ uplynie dnes 82 rokov.

Hoci jeho otec, popredný herec Emil Horváth starší nechcel, aby syn kráčal v jeho šľapajach, slovenskú umeleckú scénu si bez herca, ale aj režiséra a vysokoškolského pedagóga EMILA HORVÁTHA mladšieho nevieme predstaviť. V divadle, vo filme a v televízii vytvoril desiatky nezabudnuteľných postáv. Cukrár Šimon Šindelka z divácky obľúbenej komédie Sladké starosti sa dnes dožíva 76 rokov.

O sedem rokov mladší je medzinárodne rešpektovaný slovenský diplomat a politik JÁN KUBIŠ, ktorý v súčasnosti pôsobí ako osobitný vyslanec OSN pre Líbyu. Narodil sa 12. novembra 1952.

32 rokov uplynulo odvtedy, kedy pápež Ján Pavol II. svätorečil vo Vatikáne Anežku Českú, najmladšiu dcéru českého kráľa Přemysla Otakara I. a Konstancie Uhorskej. Na bohoslužbách sa 12. novembra 1989 zúčastnilo približne desať tisíc pútnikov z bývalého Československa.

Éru moderného sochárstva začal svojou tvorbou francúzsky sochár AUGUSTE RODIN. Medzi jeho najznámejšie diela patrí napríklad Mysliteľ, Bronzový vek, Bozk alebo Občania z Calais. Výnimočný sochár, znalec a obdivovateľ ľudského tela, sa narodil pred 181 rokmi.

Ešte predtým, ako milióny ľudí na celom svete očarila princezná Diana bola tu monacká kňažná GRACE. Ako mladá herečka Grace Kellyová fascinovala filmové plátna Ameriky päťdesiatych rokov 20. storočia - hrala v Hitchcockovom filme Okno do dvora, v slávnom westerne Na pravé poludnie a za úlohu vo filme Dievča z vidieka získala Oscara. Americká oscarová herečka a monacká kňažná, ktorá zahynula v roku 1982 pri dopravnej nehode, sa narodila 12. novembra 1929.

To NADIU COMANECIOVÚ pozná svet zase ako držiteľku piatich zlatých olympijských medailí a prvú športovú gymnastku na svete, ktorá na olympijskej súťaži dostala od rozhodcov najvyššiu možnú známku desať. Rumunská gymnastka, ktorá je od roku 2001 občiankou Spojených štátov, dnes oslavuje 60 rokov.

Dnešný deň patrí v kalendári menu Svätopluk. Toto meno má slovanský pôvod a znamená "veľký medzi bojovníkmi, silný v boji, majúci mnoho plukov". Niet preto divu, že je symbolom silného a pôsobivého muža.