Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Narodila sa herečka Adina Mandlová, i klavirista Arthur Rubinstein

Foto: Teraz.sk/TASR

Mužské krstné meno Alfonz má nemecký pôvod a v preklade znamená "pripravený na boj". Dnes ale nezabudnite zablahoželať ani nositeľkám ženskej podoby tohto mena Alfonziám.

Bratislava 28. januára (TASR) - Od roku 1986 si v dnešný deň, na základe rozhodnutia Svetovej rady mieru, pripomíname Medzinárodný deň mobilizácie proti jadrovej vojne. Stalo sa tak rok potom, kedy bola 28. januára 1985 v hlavnom meste Indie Naí Dillí prijatá Dillská deklarácia o zásadách nenásilného sveta bez zbraní.



Krásy Slovenska je jediný časopis, ktorý u nás vychádza bez prestávky už od roku 1921. Za jeho zrodom stojí publicista a vydavateľ MILOŠ JANOŠKA. Priekopník turistiky a neúnavný propagátor krás Slovenska sa narodil pred 138 rokmi, 28. januára 1884.



Ojedinelým unikátom sa môže pochváliť aj filmový festival Art Film Fest, ktorý je od svojho vzniku v roku 1993 najdlhšie organizovaným medzinárodným filmovým festivalom bez prerušenia. Tradícia festivalu vznikla vďaka iniciatíve filmového režiséra a dlhoročného umeleckého riaditeľa festivalu PETRA HLEDÍKA, ktorý dnes oslavuje 76 rokov.



Presne pred 100 rokmi sa narodila historička a vysokoškolská pedagogička DARINA LEHOTSKÁ, ktorá svojou vedeckou a pedagogickou činnosťou ovplyvnila niekoľko generácií slovenských archivárov a historikov.



ANTON TOČÍK patril zase medzi významných predstaviteľov slovenskej i európskej archeológie. Zakladajúci a dlhoročný riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV), sa narodil pred 104 rokmi.



Pred 45 rokmi vyvrcholila v Československu masívna ohováračská kampaň komunistického režimu proti Charte 77. V pražskom Národnom divadle podpísala 28. januára 1977 časť predstaviteľov československého kultúrneho života tzv. Antichartu.



Česká filmová a divadelná herečka ADINA MANDLOVÁ žiarila na plátnach kín v 30. rokoch 20. storočia nielen po boku nemenej slávneho herca Huga Haasa v komédiách Život je pes či Ať žije nebožtík, ale aj ďalšej vtedajšej mužskej hviezdy Oldřicha Nového v kultovom filme Kristián. Narodila sa 28. januára 1910.



Americký klavirista poľského pôvodu ARTHUR RUBINSTEIN dokázal spojiť zmysel pre hudobnú poéziu s temperamentným prejavom. Podľa mnohých, najslávnejší klavirista 20. storočia sa narodil pred 135 rokmi, 28 januára 1887.



Stelesňoval americký sen a podľa odborníkov bol prvým belochom, ktorý spieval ako černoch. Pred 66 rokmi - 28. januára 1956 - vystúpil americký spevák Elvis Presley prvý raz v americkej televízii v programe Tommy Dorsey Brothers Show a oslnivá kariéra "kráľa rokenrolu" sa mohla začať.



O dva roky neskôr, 28. januára 1958, zaregistrovali patent na umelohmotnú kocku dnes už legendárnej stavebnice Lego.



Bol mužom, ktorý pre Európu objavil kaučuk. Pred 321 rokmi - 28. januára 1701 - sa narodil francúzsky bádateľ a cestovateľ CHARLES MARIE DE LA CONDAMINE, ktorý ako prvý Európan splavil Amazonku a do Európy priviezol nielen kaučuk, ale aj platinu.



Mužské krstné meno Alfonz má nemecký pôvod a v preklade znamená "pripravený na boj". Dnes ale nezabudnite zablahoželať ani nositeľkám ženskej podoby tohto mena Alfonziám.