Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Narodili sa Jack Lemmon, Jules Verne, oslavuje Alexander Vencel

Foto: Teraz.sk/TASR

Na Slovensku začala pred 29 rokmi platiť Slovenská koruna. Zanikla po zavedení eura 1. januára 2009.

Bratislava 8. februára (TASR) – Dva roky prázdnin, Päť týždňov v balóne, Dvadsaťtisíc míľ pod morom – to sú len niektoré zo známych titulov, ktorých autorom je francúzsky spisovateľ JULES VERNE. V roku 1892 navštívil Bratislavu a mimoriadne ho vraj inšpiroval hrad Devín. Priekopník žánru sci-fi sa narodil 8. februára 1828.


Amerického herca JACKA LEMMONA preslávila ženská rola v legendárnej komédii Niekto to rád horúce. Držiteľ dvoch Oscarov je známy aj z filmov Byt, Nebožtíci žičia láske, či Daj si pohov, kamoš. Dnes by mal 97 rokov.


Predstaviteľom mladých mužov stelesňujúcich rebelantstvo a snahu o nezávislosť sa stal americký herec JAMES DEAN známy z filmov Rebel bez príčiny či Na východ od raja. Narodil sa 8. februára 1931, jeho život vyhasol pri autonehode, keď mal iba 24 rokov. Počas svojej krátkej kariéry stihol byť dva razy nominovaný na Oscara, z toho druhýkrát posmrtne.


Ruského herca VJAČESLAVA TICHONOVA si diváci môžu pamätať zo seriálu Sedemnásť zastavení jari, či z Oscarom ocenenej filmovej adaptácie románu Leva Nikolajeviča Tolstého Vojna a mier. Narodil sa pred 94 rokmi.


A napokon, kým je reč o hercoch, má dnes 81. narodeniny Američan NICK NOLTE.


Osemdesiatku dnes oslavuje scénický výtvarník JOZEF CILLER. V začiatkoch pôsobil aj v brnianskom divadle Husa na provázku, jeho rukopis nesú inscenácie uvádzané v Martine, v Slovenskom národnom divadle a na ďalších slovenských i zahraničných scénach.


Básnik, publicista a jeden z hlavných predstaviteľov nadrealizmu RUDOLF FABRY svojou zbierkou Uťaté ruky predznamenal začiatok avantgardnej slovenskej poézie. Narodil sa pred 107 rokmi.


Filozofka, odborná spisovateľka a vedeckovýskumná pracovníčka ELENA VÁROSSOVÁ sa narodila pred 96 rokmi.


Legendárny futbalový brankár ALEXANDER VENCEL, československý reprezentant a majster Európy z roku 1976, má dnes 78 rokov.


Zoja je ruskou podobou ženského gréckeho mena Zoé, ktoré v preklade znamená "život".


Viac než život pre niekoho znamenajú peniaze. Na Slovensku začala pred 29 rokmi platiť Slovenská koruna. Zanikla po zavedení eura 1. januára 2009.


K 67. narodeninám môžu čitatelia blahoželať americkému spisovateľovi a scenáristovi JOHNOVI GRISHAMOVI. Jeho romány Firma alebo Prípad Pelikán boli aj sfilmované.


Pred 91 rokmi sa narodil český spevák MILAN CHLADIL. Nerozlučnú spevácku dvojicu tvoril s Yvettou Simonovou. Naspievali napríklad známy hit My dva a čas.