Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Narodili sa Milan Lasica, Andrej Lettrich, či Jonáš Záborský

Foto: Teraz.sk/TASR

Svetoznámy americký spisovateľ PAUL AUSTER oslávi 75. narodeniny.

Bratislava 3. februára (TASR) - Pred 82 rokmi, 3. februára 1940, sa narodil herec, komik a textár MILAN LASICA. Nestor inteligentného humoru, dlhoročný riaditeľ Štúdia L + S vytvoril s Júliusom Satinským dvojicu, ktorá výrazne kvalitatívne posunula humoristickú tvorbu na Slovensku.


Deň, keď zomrela hudba - takto si fanúšikovia rockenrolu pripomínajú udalosť z 3. februára 1959, keď pri leteckom nešťastí zomreli BUDDY HOLLY, RITCHIE VALENS a J. P. "BIG BOPPER" RICHARDSON.


Presne 56 rokov uplynie dnes odvtedy, kedy sa 3. februára 1966 podarilo sovietskej sonde Luna 9 ako prvej pristáť na Mesiaci.


V noci z 2. na 3. februára 1945, teda pred 77 rokmi, sa vzbúrilo približne 700 väzňov v koncentračnom tábore Mauthausen.


Pred 210 rokmi, sa narodil evanjelický a neskôr katolícky kňaz, spisovateľ, dramatik JONÁŠ ZÁBORSKÝ. Autor prózy Dva dni v Chujave, či divadelnej hry Najdúch si svojím životom a dielom vyslúžil rôzne prívlastky ako "župčiansky samotár" alebo "národný hriešnik".


ANDREJ LETTRICH, ktorý sa režisérsky podpísal pod filmy ako Drevená dedina, Červené víno, Smrť prichádza v daždi, Vrah zo záhrobia, Prípad krásnej nerestnice, sa narodil pred 100 rokmi.


O 11 rokov neskôr, 3. februára 1933, sa narodil divadelný režisér, pedagóg a prekladateľ MILOŠ PIETOR, bývalý riaditeľ Slovenského národného divadla v Bratislave.


Pri oddávaní mladomanželov nezriedka zaznieva Svadobný pochod od nemeckého romantického skladateľa FELIXA MENDELSSOHNA – BARTHOLDYHO. Autor aj známeho Husľového koncertu sa narodil 3. februára 1809.


Vo Vysokých Tatrách na Štrbskom Plese sa 3. februára 1900 začali 8. majstrovstvá Európy v rýchlokorčuľovaní.


Riaditeľom Štátneho observatória na Skalnatom Plese bol český astronóm VLADIMÍR GUTH, ktorý sa narodil pred 117 rokmi.


PETER ZAJAC, známy literárny vedec a kritik, prekladateľ, či politik, dnes oslávi svoje 76. narodeniny.


O desať rokov menej má slovenský ochranár, hydrológ MICHAL KRAVČÍK.


Spevák, hudobník a skladateľ MARCEL PALONDER oslávi 58. narodeniny.


Prvou premiérkou nielen v Nórsku, ale aj v celej Škandinávii, sa pred 41 rokmi stala Gro Harlem Brundtlandová.


Svetoznámy americký spisovateľ PAUL AUSTER oslávi 75. narodeniny.


NORMAN ROCKWELL, americký maliar, známy až fotografickým stvárnením každodenného života bežných Američanov, sa narodil 3. februára 1894.


Pred 86 rokmi sa narodil americký fotograf JIM MARSHALL, ktorý fotografoval Boba Dylana, The Beatles, Johnyho Casha alebo Janis Joplinovú.


GERTRUDE STEINOVÁ, legendárna americká prozaička, literárna kritička a zberateľka moderného umenia sa narodila 3. februára 1874.


Zagratulovať môžete Blažejom. Ich meno má grécky pôvod a v preklade znamená "nezrozumiteľne hovoriaci".


1960 – JOACHIM LÖW, ktorý má dnes 62 rokov, priviedol ako tréner nemeckú futbalovú reprezentáciu v roku 2014 k titulu svetových šampiónov. Pod jeho vedením sa nemeckí reprezentanti stali v roku 2008 aj vicemajstrami Európy.