Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Národná rada prijala uznesenie k situácii na hraniciach s Bieloruskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

NR SR tiež vyslovila znepokojnie a ľútosť nad opakovanými a vytrvalými útokmi zo strany Bieloruska so snahou o destabilizáciu regiónu.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Národná rada (NR) SR prijala vo štvrtok uznesenie k situácii na hraniciach Európskej únie (EÚ) s Bieloruskom. Parlament tak odsúdil kroky bieloruskej strany vrátane stupňovania násilia a zneužívania ilegálnej migrácie na politické účely s cieľom umelého vyvolania politického tlaku na EÚ a jej členské štáty. NR SR vyzvala bieloruské politické vedenie na dodržiavanie demokratických princípov a vyzvala ho na okamžité skončenie vypätej situácie na východnej hranici Únie a NATO.

Parlament prijatím uznesenia vyjadril solidaritu a podporu Poľsku, Litve a Lotyšsku, partnerom Únie a spojencom v Severoatlantickej aliancii pri zvládaní hybridného úroku na vonkajšie hranice EÚ a NATO. Rovnako vyjadril podporu opatreniam týchto krajín na zabezpečenie ochrany hraníc s cieľom čeliť hybridnému útoku, predchádzať vzniku nových krízových situácií či prevencie nelegálnej migrácie smerujúcej do Únie a ďalších hrozieb. "Udržanie integrity východnej hranice EÚ a NATO je kľúčové," píše sa v uznesení.

NR SR tiež vyslovila znepokojnie a ľútosť nad opakovanými a vytrvalými útokmi zo strany Bieloruska so snahou o destabilizáciu regiónu. NR SR tak podľa uznesenia "striktne odmieta zneužívanie migrantov na politické účely a vyjadruje ľútosť nad konaním štátov, ktoré zneužívajú ľudí z tretích krajín ako rukojemníkov".