Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Národné kolo Mladých reportérov pre životné prostredie pozná víťazov

Na archívnej snímke mladí reportéri tvoria reportáže v centre Trenčína. FOTO TASR - Radovan Stoklasa Foto: TASR

Niektorí žiaci zbierali odpad zo svojho okolia, iní spravili informačnú kampaň o škodlivosti cigaretových ohorkov a ďalší zase hľadali možnosti odstránenia reklamných bilbordov.

Trenčín 20. apríla (TASR) - Národné kolo súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie pozná svojich víťazov. Najlepšie príspevky od žiakov vo veku od 11 do 25 rokov z celého Slovenska postupujú do medzinárodného kola s účasťou študentov zo 43 krajín. Hlavnou témou ročníka bolo znečistenie. TASR o tom vo štvrtok informoval Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne.

"Mladí reportéri opäť ukázali, že sú zvedaví, neboja sa hľadať riešenia a tie pretaviť do akcie," skonštatoval Medal.

Niektorí žiaci podľa neho zbierali odpad zo svojho okolia, iní spravili informačnú kampaň o škodlivosti cigaretových ohorkov a ďalší zase hľadali možnosti odstránenia reklamných bilbordov. Svoje zistenia publikovali v 45 výstupoch vo forme článkov, videí a fotografií.

Hlavnou témou roka bolo znečistenie v rôznych podobách, čo reflektovali aj prihlásené súťažné práce. Medzi študentami silne rezonovala téma voľne pohodených ohorkov z cigariet. Vo výhernom videu jej venoval Lukas Vyhnalík spolu s Ninou Šidlíkovou. "Porotu prekvapili a potešili nováčikovia zo Spojenej školy internátnej v Námestove, ktorí sa vo svojej videoreportáži venovali obalovým materiálom v školských bufetoch," priblížil Medal.

Znečistenie z iného konca podľa neho uchopili Lucia Klučárová a Gregor Šturdík z Majcichova, ktorí si v článku posvietili na emisie pochádzajúce z rastúceho priemyslu kvetín. "Andrea Takáscová spolu s Oliverom Brunnerom zas v článku hľadali ekologické varianty hygienických a čistiacich prostriedkov, ktoré denne používame," doplnil.

Júlia Noščáková pomocou fotografie priniesla do súťaže tému energetickej chudoby a alternatívnych, no neekologických palív, ktoré sú niektorí obyvatelia donútení používať. Na znečistenie vo forme vizuálneho smogu upozornila Erika Gavalierová z Novej Dubnice s videom o 65 trenčianskych bilbordoch.

Najlepšie práce budú reprezentovať Slovensko v medzinárodnej súťaži Mladých reportérov pre životné prostredie. "Autorky a autori víťazných príspevkov budú odmenení pozvánkou na tradičný júnový workshop, kde si budú môcť vyskúšať novinársku prácu priamo v teréne. Povedú ich odborníci z oblasti ochrany životného prostredia, ale i skúsení žurnalisti," dodal Medal.