Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Národné kolo súťaže o Najkrajší list 2023 pozná svojich víťazov

Na snímke zľava víťazi národného kola celosvetovej súťaže o Najkrajší list 2023 14-ročný Samuel Čorba z Košíc (2.miesto), 12-ročný Martin Polakovský z Liptovského Mikuláša (1.miesto) a 13-ročná Daniela Chlebovcová zo Šuňavy (3.miesto), ktorým ceny odovzdali generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenskej pošty Ľubomír Mindek a generálna riaditeľka sekcie elektronických komunikácií a poštových služieb Ministerstva dopravy SR Zuzana Šturdíková (nie sú na snímkei) v Bratislave 7. júna 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Víťazný najkrajší list bol preložený do angličtiny a postúpil do medzinárodného kola súťaže.

Bratislava 7. júna (TASR) - Národné kolo súťaže o Najkrajší list 2023 pozná svojich víťazov. Tým najlepším sa stal list 12-ročného Martina Polakovského z Liptovského Mikuláša. Adresoval ho mamám a otcom všetkých detí a apeloval na nich, aby sa na cestách správali bezpečne, zodpovedne a ohľaduplne. Do súťaže prišli 274 listov. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

"Opisuje, že nehody sa stávajú aj napriek tomu, že mnohé autá už majú inteligentné systémy bezpečnosti," priblížila Dorčáková.

Vo svojom liste sa napríklad zamýšľa aj nad tým, že v bohatších krajinách sa vodiči viac spoliehajú na to, že technika nahradí bezpečnosť a zodpovednosť. Naopak, v chudobných krajinách je bezpečnosť závislá od kvality ciest a bezpečnostných ochranných prostriedkov, ako sú autosedačky, bezpečnostné pásy či prilby na motorky a bicykle.

Víťazný najkrajší list bol preložený do angličtiny a postúpil do medzinárodného kola súťaže. Na druhom mieste sa umiestnil 14-ročný Samuel Čorba z Košíc a na treťom skončila 13-ročná Daniela Chlebovcová zo Šuňavy.

Národné kolo súťaže usporiadala Slovenská pošta v spolupráci s Ministerstvom dopravy SR a jeho oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP). Témou 52. ročníka medzinárodnej súťaže v písaní listov bolo: Predstav si, že si superhrdina a tvojou úlohou je urobiť všetky cesty bezpečnejšími pre deti. Jej dodatok znel: Napíš niekomu list, v ktorom vysvetlíš, aké superschopnosti by si potreboval na dosiahnutie tohto cieľa.

Súťaž o Najkrajší list, ktorá je súčasťou iniciatívy Svetovej poštovej únie, podporuje deti vo vyjadrení ich myšlienok, rozvíja ich kreativitu, napomáha zlepšovať čitateľskú gramotnosť a jazykové schopnosti. Určená je pre deti od deviatich do 15 rokov. Víťazný list musel mať všetky znaky tradičného listu a rozsah maximálne 800 slov. Obsahovať musel všetky formálne znaky, teda dátum, oslovenie, záverečný pozdrav a podpis. Písaný musel byť zároveň rukou.