Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Národné osvetové centrum bude z pozície GR viesť E. Kriššák

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) počas 96. schôdze vlády SR 24. augusta 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Do funkcie generálneho riaditeľa ho na základe výsledkov výberového konania a odporúčania hodnotiacej komisie vymenuje ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

Bratislava 11. novembra (TASR) – Národné osvetové centrum (NOC) bude viesť Erik Kriššák, od roku 2020 dočasne poverený riadením inštitúcie. Do funkcie generálneho riaditeľa (GR) ho na základe výsledkov výberového konania a odporúčania hodnotiacej komisie vymenuje ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). TASR o tom informoval rezort kultúry.

Výberové konanie vyhlásilo ministerstvo 10. júna. Do stanoveného termínu dostal rezort prihlášky troch uchádzačov, okrem Kriššáka na post kandidovali Jarmila Ištoková a Veronika Vasilová. Ištoková napokon zo zdravotných dôvodov z výberového konania odstúpila. Proces výberového konania vrátane verejného vypočutia kandidátov sa riadil pravidlami smernice ministerstva o výberových konaniach.

Kriššák zasvätil kultúre celý profesionálny život. Pred pôsobením v NOC pracoval v riadiacich pozíciách v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve, na Ministerstve kultúry SR a v Slovenskom filmovom ústave. Absolvoval vysokoškolské vzdelanie na Katedre knižničnej a informačnej vedy Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Pôsobil tiež ako hodnotiteľ alebo ako člen projektového tímu vo viacerých projektoch z oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu.

NOC je profesionálnou organizáciou s viac ako 60-ročnou históriou, založené bolo v roku 1958. Poslaním organizácie je odborná, metodická, koordinačná, teoretická, analytická, informačná, dokumentačná a konzultačná činnosť v kultúrno-osvetovej oblasti, výskum a realizácia štátneho štatistického zisťovania v oblasti kultúry, vyhlasovanie, odborné a metodické riadenie, koordinácia a financovanie realizácie postupových súťaží a prehliadok v oblasti záujmovej umeleckej činnosti a neprofesionálnej umeleckej tvorby a realizácia profesijného a občianskeho vzdelávania v oblasti kultúry.