Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Národný deň Slovenska na Expo Dubaj predstavil svetu náš folklór

Na snímke dievčatá v čilejkárskom kroji, foto z archívu. Foto: Lucia Solmóšiová

Galaprogram Národného dňa SR na Expo v Dubaji vyvrcholil vystúpením speváčky Jany Kirschner.

Bratislava/Dubaj 28. januára (TASR) - Slovensko sa na Národnom dni na výstave Expo 2020 v Dubaji (27. 1.) predstavilo svetu folklórom aj súčasným umením. Medzinárodné publikum ohúril folklórny súbor SĽUK, speváčka Jana Kirschner, či kapela Billy Barman.

Galaprogram sa niesol v znamení prelínania tradičných a moderných prvkov v podobe hudobných a tanečných vystúpení slovenských umelcov. "Publikum v úvode naladil mladý husľový virtuóz Filip Jančík, ktorého tvorba je stelesnením spojenia tradičného hudobného nástroja s modernými aranžmánmi," TASR o tom informovala PR manažérka Lucia Mozolová.
Na archívnej snímke z 27. októbra 2016 vystúpenie SĽUKu - vyhadzovaná z Myjavska.
Foto: TASR/Michal Svítok

Prostredníctvom vystúpenia folklórneho súboru SĽUK, sprevádzaného tradičnými hudobnými nástrojmi a farebnými krojmi, sa globálnemu publiku prezentovali krása slovenských tradícií, farebná hravosť i príbehy slovenského ľudu, ktoré patria medzi vzácne folklórne dedičstvo Slovenska. "Inovatívnu hudobnú esenciu priniesla skupina Billy Barman v netradičnom vystúpení spolu s piatimi speváčkami SĽUK-u," priblížila Mozolová.

Galaprogram Národného dňa SR na Expo v Dubaji vyvrcholil vystúpením speváčky Jany Kirschner. "Postupne sa k nej pridali všetci ostatní umelci a vytvorili unikátne hudobné číslo, ktoré nadchlo slovenských i zahraničných divákov," dodala Mozolová.

"Národný deň na Expo 2020 Dubaj venovaný Slovensku sa uskutočnil takpovediac v polčase našej šesťmesačnej expozície na svetovej výstave. Úspech, ktorý sme zožali na našom galaprograme, je výstižnou metaforou k úspechu, ktorý zaznamenávame v rámci našej polročnej prezentácie," zhodnotila Miroslava Valovičová, generálna komisárka expozície SR na svetovej výstave v Dubaji. "Sme moderná, inovatívna krajina plná talentovaných ľudí, či už v oblasti vedy, podnikania, alebo umenia. A takto zostaneme zapísaní v mysliach návštevníkov z celého sveta," uzavrela.