Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Národný projekt duálne vzdelávanie sa predlžuje do konca septembra

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Šiesty rok trvania duálneho vzdelávania a absolventi, z ktorých prví sú už dva roky na pracovnom trhu, ukazujú mimoriadne priaznivé výsledky.

Bratislava 2. marca (TASR) - Národný projekt Duálne vzdelávanie a zvýšenie kvality a atraktivity odborného vzdelávania a prípravy sa predlžuje do konca septembra. TASR o tom informovala Katarína Kováčová zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV).

Hlavnými cieľmi predĺženia projektu sú regionálne sprevádzanie duálnym systémom vzdelávania, zabezpečenie dodatočného jednorazového príspevku, uplatnenie overených činností Talent centra v rámci projektu, koordinácia stavovských a profesijných organizácií, ako aj stredných odborných škôl a zamestnávateľov v metodickej oblasti. Rovnako aj uvedenie informačného systému do prevádzky, vzdelávanie pedagógov a koordinácia s ostatnými projektmi.

Vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu a s ňou spojené komplikácie pri napĺňaní cieľov projektu, ako aj zvýšenie nákladov pre udržateľnosť systému duálneho vzdelávania bude poskytnutý dodatočný príspevok 1000 eur na každého žiaka prvého ročníka školského roku 2020/2021, ktorý má podpísanú učebnú zmluvu do 31. januára 2021. Žiadosť budú môcť zamestnávatelia podľa ŠIOV podávať v prvom kvartáli tohto roka a celým procesom ich budú sprevádzať regionálni koordinátori ŠIOV, pričom sa predpokladá celková podpora v sume okolo 2,5 milióna eur.

"Aktuálne sa duálne vzdeláva takmer 8500 žiakov na približne 200 školách. Dualistov má viac ako 1000 prevádzok a celkovo ich je certifikovaných 2430. Lídrom v počte žiakov zapojených do systému duálneho vzdelávania je dlhodobo Trenčiansky samosprávny kraj," povedala Kováčová. Šiesty rok trvania duálneho vzdelávania a absolventi, z ktorých prví sú už dva roky na pracovnom trhu, ukazujú mimoriadne priaznivé výsledky. Žiaci, ktorí získavali zručnosti priamo vo firmách, dosiahli po škole zamestnanosť na úrovni takmer 91 percent, pričom čerstvo doštudovaní okolo 68 percent.

Väčšia pripravenosť na trh práce sa odráža aj v porovnaní priemerných hrubých mesačných miezd. "Takmer po dvoch rokoch na trhu práce absolventi duálneho vzdelávania zarábajú priemerne 1062 eur, čo je o 17 percent viac ako absolventi mimo duálu, ktorých priemerná mzda je 906 eur," uzavrela Kováčová.