Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Národný rámec Konferencie o budúcnosti Európy má dva piliere

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Otváracia konferencia by sa mala uskutočniť v Banskej Bystrici, predpokladaný termín je 9. mája.

Bratislava 3. marca (TASR) – Národná platforma Konferencie o budúcnosti Európy by sa mala orientovať na stimulovanie konštruktívnej diskusie o budúcnosti Európskej únie (EÚ) s dôrazom na slovenské regióny i odbornú analýzu a formuláciu slovenských odporúčaní pre sektorové oblasti európskych politík. Vyplýva to z návrhu koncepcie Konferencie o budúcnosti Európy v Slovenskej republike, ktorý v stredu schválila vláda.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR ako gestor projektu definovalo v predloženom koncepte dva piliere národného rámca. Projekt MySmeEÚ, ktorého ťažiskom by mali byť verejné vystúpenia, diskusie a ďalšie komunikačné formy so zapojením širokých vrstiev spoločnosti, a Národný konvent o EÚ, ktorý by sa na expertnej úrovni venoval otázkam členstva SR v EÚ, pričom jeho výsledkom by mali byť odporúčania pre vládu SR ku konkrétnym európskym politikám.

Na účely realizácie Konferencie o budúcnosti Európy v SR alokoval rezort diplomacie vo svojom rozpočte sumu 80.000 eur na rok 2021 a 50.000 eur na rok 2022. Otváracia konferencia by sa mala uskutočniť v Banskej Bystrici, predpokladaný termín je 9. mája. Cieľom je zosynchronizovať spustenie národných i európskych aktivít.

Myšlienku Konferencie o budúcnosti Európy predstavila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo svojom programovom zameraní v decembri 2019. Zámerom je vytvorenie inkluzívnej a otvorenej platformy pre občanov, osobitne mladých ľudí, občiansku spoločnosť, európske inštitúcie a členské krajiny s cieľom navrhnúť naratív pre EÚ v nadchádzajúcom období.