Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nárok na kúpeľnú liečbu majú detskí pacienti rovnako ako dospelí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

Schválenie kúpeľnej liečby zdravotnými poisťovňami trvá najviac 30 dní.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Nárok na kúpeľnú liečbu majú detskí pacienti rovnako ako dospelí po splnení indikačných podmienok. Celý pobyt hradí zdravotná poisťovňa. Prvým krokom je návšteva lekára - špecialistu alebo pediatra, ktorý môže vystaviť návrh na základe nálezu špecialistu. Pre TASR to pripomenuli všetky tri zdravotné poisťovne.

"Zákon popisuje príslušné indikácie, kde musí byť splnená sústavná liečba alebo je v indikácii operácia, úraz či rôzne ochorenia. Platí rovnaký postup od vypísania až po doručenie návrhu poisťovni s tým rozdielom, že návrh do dovŕšenia 18 rokov veku u detského pacienta podpisuje zákonný zástupca alebo splnomocnenec dieťaťa a určia si vybrané kúpeľné zariadenie,"
vysvetlil Matej Neumann, hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Podľa jeho slov ak dieťa spĺňa nárok sprievodcu ku kúpeľnej liečbe v zmysle platnej legislatívy, obsahom návrhu je aj dôvod k sprievodcovstvu počas kúpeľnej liečby. Jeho slová potvrdzuje aj Matej Štepianský, hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera. "Podmienky uvádza indikačný zoznam pre kúpeľnú liečbu," zhrnul Štepianský.

Hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová dodáva, že detskí pacienti majú nárok na bezplatné liečenie v kúpeľoch. Celý pobyt hradí zdravotná poisťovňa. Ide o náklady na procedúry, ale aj ubytovanie a stravu. Pacienti si sami uhrádzajú len miestne poplatky a dane vo výške 1,70 eura za jeden deň. "Spravidla je dĺžka kúpeľnej liečby stanovená na 21 dní, teda tri týždne. Union ako jediná zdravotná poisťovňa prepláca detským pacientom ešte sedem dní navyše a rodičia sa tak môžu rozhodnúť, či pre svoje dieťa vyberú troj- alebo štvortýždňový pobyt," spresnila Dupaľová Ksenzsighová.

Schválenie kúpeľnej liečby zdravotnými poisťovňami trvá najviac 30 dní. "Po schválení kúpeľnej liečby vám poisťovňa zašle zoznam, z ktorého si môžete sami vyberať tie kúpele, ktoré vám najviac vyhovujú. Potom sa už sami skontaktujete s pracovníkmi kúpeľov a doručíte im schválený kompletný návrh kúpeľnej starostlivosti. Takto vyberiete aj termín liečenia," vysvetlila Dupaľová Ksenzsighová. Kúpeľnú liečbu je možné opakovať jedenkrát v kalendárnom roku.