Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Naši športoví strelci protestujú proti smernici EK o zákaze zbraní

Na snímke slovenskí reprezentanti v športovej streľbe, vpravo Zuzana Rehák Štefečeková a vľavo Erik Varga počas semifinále v mix trape na 1. Európskych hrách v Baku 18. júna 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Európska komisia navrhuje plošný zákaz viacerých druhov zbraní v reakcii na krvavé teroristické útoky v Paríži.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Aj slovenskí športoví strelci sa pripojili k petícii a aktivitám proti smernici Európskej komisie (EK), ktorá navrhuje plošný zákaz viacerých druhov zbraní v reakcii na krvavé teroristické útoky v Paríži.

"Museli sme oficiálne reagovať na tieto kroky, ktoré znamenajú pre Slovenskú asociáciu dynamickej streľby (SADS) výrazné ohrozenie fungovania streleckých disciplín a súťažení v športovej streľbe, kde naši reprezentanti úspešne reprezentujú Slovenskú republiku nielen na domácom, ale aj medzinárodnom poli. Naši športoví strelci sa pravidelne a úspešne umiestňujú na popredných miestach súťaží európskeho aj svetového významu. Z mnohých spomeniem napríklad majstra sveta v streľbe zo športovej pištole Mariána Vyšného, juniorského majstra Európy a sveta v streľbe zo športovej pištole Andreja Hrnčiarika, majstra sveta v streľbe zo športovej brokovnice Ivana Hosa, vynikajúce umiestnenia reprezentantov v streľbe zo športovej pušky nielen v jednotlivcoch, ale aj v tímoch," zdôraznila pre TASR prezidentka SADS Janette Haviarová.

Podľa stanoviska SADS v prípade presadenia tohto návrhu EK to na športových strelcov pôsobí v podstatnej časti športových disciplín likvidačne. "Sme presvedčení, že kroky, ktoré vyvíjame spolu s ostatnými záujmovými streleckými organizáciami a združeniami budú prínosom a pomôžu odvrátiť dôsledky tejto situácie. Vyjadrujeme názor, že právo športovať a tým rozvíjať svoju osobnosť a schopnosti, má každý jedinec Európskej únie a toto právo je súčasťou Všeobecnej deklarácie ľudských práv a slobôd," uviedla Haviarová.

EK navrhuje plošný zákaz držby samonabíjacích zbraní, ktoré vznikli úpravou zo zbraní samočinných, zákaz samonabíjacích zbraní pre civilné použitie, ktoré sa podobajú na zbrane so samočinným mechanizmom a zákaz znehodnotených zbraní, ktoré vznikli úpravou takýchto zbraní. Zbrane, ktoré nadobudli občania do legálnej držby, im majú byť odobrané a zničené. Vzácne muzeálne exponáty majú byť nenávratne devastované.