Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Následky povodní odstraňovalo v teréne viac ako 160 vodohospodárov

Hraničný priechod s Rakúskom Moravský Svätý Ján – Hohenau. Foto: TASR Vladimír Miček

Na východnom a severovýchodnom Slovensku v pondelok vo večerných hodinách prevládala v severnej časti povodia Tople a Ondavy intenzívna zrážková činnosť.

Banská Štiavnica/Prešov 23. júna (TASR) - V súvislosti s lokálnymi záplavami po intenzívnych dažďoch bolo v pondelok (22. 6.) na Slovensku v teréne viac ako 160 vodohospodárov, 75 kusov ťažkej techniky a bolo použitých ďalších 1500 ton lomového kameňa na spevnenie brehov.

Ako pre TASR uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, na východnom a severovýchodnom Slovensku v pondelok vo večerných hodinách prevládala v severnej časti povodia Tople a Ondavy intenzívna zrážková činnosť.

"V dôsledku toho toky mali stúpajúcu tendenciu. Na Dunajci, v povodí Popradu a na hornej Topli je vzostup, na ostatných tokoch východného Slovenska je ustálenosť vodných stavov. Na dolnom Hornáde a dolnom Laborci sú vodné stavy ovplyvnené aj manipuláciami na vodných stavbách," povedal Bocák.

Tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA) v utorok ráno platil v obciach Pichne, Žipov, Zubné, Kvačany, Nižný Komárnik, Olšavka, Stará Lesná, Tatranská Javorina a hraničný tok Biela voda.

Druhý SPA platil v obciach Zborov, Bertotovce, Hrabovec, Železník, Veľká Franková, Hažlín, Varadka, Vyšný Tvarožec, Nechválová Polianka, Krajná Bystrá, Krajné Čierno, Klenová, Nižná Polianka, Osadné, Kolonica, Ondavské Matiašovce, Pčoliné, Kalná Roztoka a v mestách Podolínec a Snina.

"Na Hrone, Ipli, Slanej a Rimave prevláda ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. Priebeh vodných hladín je v povodí Hrona, Slatiny a Slanej ovplyvnený ich reguláciou prostredníctvom vodných stavieb," uviedol hovorca SVP.

"V utorok k 6.00 h bol obcami vyhlásený druhý SPA na toku Suchý jarok v Očovej, Vôdka a Hutná v Ľubietovej, ďalej na Slatinskom a Rybnom potoku vo Zvolenskej Slatine, potoku Litava v obci Litava. Na základe množstva vody z povrchových odtokov sú vyhlásené druhé stupne povodňovej aktivity v obci Vigľaš, Podzámčok, Bzovská Lehôtka a Dudince," doplnil Bocák.

Ako povedal, podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávajú na tokoch ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. Na miestach s výdatnými zrážkami je možnosť prechodného výrazného vzostupu vodných hladín, najmä na malých tokoch.

"Na vodných tokoch severného Slovenska je na povodňou zasiahnutých tokoch v súčasnosti situácia stabilizovaná. V priebehu dňa a večera sme zaznamenali početné lokálne búrky na viacerých miestach. V týchto oblastiach bol zaznamenaný aj vzostup vodných stavov," doplnil Bocák.

V pondelok (22. 6.) vodné stavy zodpovedajúce druhému SPA boli dosiahnuté na toku Belá v profiloch Podbanské a Liptovský Hrádok. Takisto druhý SPA naďalej trvá na toku Lopatov v katastrálnom území Oravské Veselé, Valaská Belá na bezmennom prítoku Nitrice a v meste Žilina na potoku Všivák a Vraní potok.