Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Návrh dohody o vine a treste v prípade vraždy bosa Takáča je na súde

Ilustračné foto Foto: TASR

Z vraždy Takáča bol v marci 2017 obvinený Juraj O. alias Piťo, ktorý si aktuálne odpykáva 16-ročný trest odňatia slobody.

Bratislava 15. januára (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku zatiaľ nevytýčil termín verejného zasadnutia, na ktorom by mal schvaľovať návrh dohody o vine a treste s obvinenými z vraždy bosa Jána Takáča a ďalších vrážd a iných trestných činov. "Návrh na schválenie dohody o vine a treste napadol do senátu 2T, bol pridelený zákonnému sudcovi, ktorý po preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe. Termín zatiaľ nie je vytýčený," informovala v piatok TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal 8. decembra 2020 na ŠTS návrh na schválenie dohody o vine a treste na bosa skupiny piťovcov Juraja O. obvineného z viacerých trestných činov vrátane vrážd. Obvinený priamo spáchal jednu vraždu Ľuboslava Velka, na ostatných vraždách - Jána Takáča, Fadila Pasjaču a pokuse o ďalšiu vraždu Tibora F. mal účasť. Prokurátor podal návrh na schválenie dohody o vine a treste aj na ďalšieho vysokopostaveného člena piťovcov Mateja Š. obvineného z trestného činu vraždy.

Na archívnej snímke Juraj O., prezývaný Piťo.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Vyšetrovanie v týchto prípadoch ukončili 24. júna 2020. Z vraždy Takáča bol v marci 2017 obvinený Juraj O. alias Piťo, ktorý si aktuálne odpykáva 16-ročný trest odňatia slobody. Spolu s ním polícia vtedy obvinila jeho podriadených zo skupiny, ktorá operovala z bratislavského Lamača. Obvinený Matej Š. si aktuálne odpykáva sedemročný trest odňatia slobody. Pôvodne bolo trestné stíhanie vo veci vraždy Takáča v roku 2007 prerušené. Vo februári 2017 bol zabezpečený dostatok podkladov, aby vyšetrovateľ mohol začať trestné stíhanie.

Takáča zastrelili pri nastupovaní do auta koncom júla 2003 na Kramároch. Bol sám, bez ochranky a rozstrieľali ho 15 ranami. Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia.