Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Návrh na voľbu Kováčika za špeciálneho prokurátora je už v parlamente

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dušan Kováčik sa pravdepodobne opäť stane špeciálnym prokurátorom. Pred niekoľkými dňami vyhral konkurz na túto funkciu.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Návrh na opätovnú voľbu Dušana Kováčika za špeciálneho prokurátora je už v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR). TASR to dnes potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

"Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa prihlásil do riadne vyhláseného výberového konania, kde mal možnosť prihlásiť sa ktorýkoľvek prokurátor spĺňajúci podmienky. Jeho odborné spôsobilosti a predpoklady na riadiacu funkciu vyhodnocovala výberová komisia, na činnosť ktorej generálny prokurátor nemá absolútne žiadny vplyv. Závery výberovej komisie prerokovala Rada prokurátorov SR, ktorá sa s nimi stotožnila. Po splnení vyššie uvedených náležitostí bol návrh predložený do NR SR," konkretizovala Predajňová.

Kováčik sa teda zrejme opäť stane špeciálnym prokurátorom. Pred niekoľkými dňami vyhral konkurz na túto funkciu. Informoval o tom 11. apríla týždenník .týždeň. "Do výberového konania na funkciu špeciálneho prokurátora sa prihlásil jeden kandidát, ktorý bol úspešný,” potvrdila vtedy pre .týždeň hovorkyňa Predajňová. Výberová komisia podľa nej schválila Kováčika jednomyseľne.

Kováčik, ktorý je vo funkcii špeciálneho prokurátora už desať rokov, by mal zostať, po predpokladanej úspešnej voľbe, v tejto funkcii ďalších sedem. Funkčné obdobie sa Kováčikovi končí v auguste. Pred piatimi rokmi, 23. apríla 2009, získal v tajnej voľbe v NR SR od poslancov 117 hlasov. Prítomných bolo vtedy 139 poslancov. Jeho protikandidátom bol súčasný námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Po prvý raz bol Kováčik zvolený za špeciálneho prokurátora 12. mája 2004 počas vlády expremiéra Mikuláša Dzurindu. Zo 138 prítomných poslancov parlamentu zaňho hlasovalo 118 hlasov.