Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Lekári: Návrh na jednoduchší vstup z tretích krajín sa môže vylepšiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort zdravotníctva pripomenul, že po novom bude stačiť len kópia dokladu, originál nebude potrebný.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Lekári z tretích krajín vítajú kroky na zjednodušenie prílevu zahraničných zdravotníkov na Slovensko, no zároveň ich považujú za nedostatočné. Ako TASR informovali z Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku (MALnS), príchod sa pre lekárov, sestry a zubárov navrhovanými zmenami zásadne neskráti ani nezlacní. Navrhujú ho vylepšiť. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uviedlo, že kontinuálne pracuje na tom, aby sa možnosť príchodu lekárov zo zahraničia zjednodušila.

"Vláda SR nedávno schválila návrh zákona z dielne ministerstva zdravotníctva, vďaka ktorému sa administratívne zjednodušenia procesy uznávania kvalifikácii zdravotníckych pracovníkov - skracujú sa lehoty z troch na dva mesiace v prípade procesu vybavenia žiadostí na uznávanie kvalifikácii," povedala pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Alona Kurotová z MALnS si myslí, že navrhované skrátenie lehoty uznania vzdelania pri ponechaní lehôt na vybavenie pobytu proces výraznejšie neskráti. "Krok síce hodnotíme pozitívne, ale v situácii, ktorú sledujeme v nemocniciach na Slovensku, je dosť nevýrazný."

Rezort zdravotníctva tiež pripomenul, že po novom bude stačiť len kópia dokladu, originál nebude potrebný. Asociácia v tejto súvislosti poznamenala, že uznanie diplomu je len jedným z viacerých krokov, ktoré musia špecialisti absolvovať. Kurotová vysvetlila, že ruskému lekárovi či sestre iba príchod na Slovensko trvá pol roka - štyri mesiace stojí žiadosť na slovenskom konzuláte, ďalší mesiac trvá zaslanie dokumentov na Slovensko a ďalších 90 dní lehota na vybavenie pobytu.

Poukázala preto na systém prioritného podávania žiadostí, ktorý funguje v susednom Česku, kde modrú kartu získajú zdravotníci bez nutnosti prejsť celým registračným procesom.

Ministerstvo zdravotníctva doplnilo, že zavádza aj dočasnú odbornú stáž, ktorá je viazaná na ochorenie COVID-19 a môže trvať 18 mesiacov v jednom zdravotníckom zariadení pod dohľadom zdravotníka pre povolanie lekár, sestra, pôrodná asistentka. Rezort zdravotníctva podľa hovorkyne s rezortom školstva diskutuje o kontinuálnom zefektívnení procesov.

Predseda MALnS Manuchechr Burchanov uviedol, že od nového roka dostanú túto šancu aj lekári a vysokoškolské sestry žijúce v zahraničí. Očakáva, že sa síce výraznejšie zdvihne počet tých, ktorí stáž absolvujú, no ani táto "pozitívna zmena" podľa jeho slov nepomôže Slovensku zvýšiť alarmujúci počet zdravotných sestier, ktoré by Slovensko mohlo získať z Ukrajiny.

Upozornil, že v tejto susednej krajine vedia zdravotné sestry štandardne získať len stredoškolské vzdelanie. Predseda asociácie doplnil, že takýto vysokoškolský systém prípravy nie je vo svete pravidlom a viaceré štáty ho zrušili.

MALnS verí, že návrh bude ešte možné upraviť v Národnej rade (NR) SR tak, aby sa dotkol napríklad oblasti absolvovania odbornej stáže aj pre stredoškolsky vzdelané sestry, prípadne znižovania poplatkov za skúšku.