Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Návrh pol miliardy eur na voľnočasové aktivity žiada ZMOS neschváliť

Michal Kaliňák, archívne foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Pol miliardy eur vie podľa združenia pomôcť v budovaní kapacít materských a základných škôl, čo pomôže deťom aj rodičom.

Bratislava 11. mája (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada vládu i parlament, aby neschválili avizované vyčlenenie pol miliardy eur na voľnočasové aktivity detí. Schválenie takéhoto návrhu posunie samosprávy podľa združenia bližšie k priepasti. Pripomína tiež, že nezodpovedné rozhodnutia tlačia samosprávu ku dnu ekonomického prežitia. TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

"Združenie apeluje na predsedu vlády (Eduarda Hegera, pozn. TASR), ktorý už ako minister financií hovoril o tom, že samospráva a štát sú pľúca, ktoré spoločne dýchajú. Preto ho vyzývame, aby preukázal úctu k samospráve a odmietol rokovať na vláde o tom, aby bolo pol miliardy eur použitých na financovanie voľnočasových aktivít," konštatuje ZMOS vo svojom vyhlásení.

Svojou výzvou sa obracia zároveň na poslancov Národnej rady (NR) SR, ktorí zároveň pôsobia na postoch štatutárnych predstaviteľov samospráv, alebo sú členmi obecných, mestských či krajských zastupiteľstiev. Pripomína im, že parlamentný súhlas s týmto návrhom ublíži aj ich vlastným samosprávam, ktoré majú vážne problémy a starosti.

Pol miliardy eur vie podľa združenia pomôcť v budovaní kapacít materských a základných škôl, čo pomôže deťom aj rodičom. Časť z tejto sumy vie pomôcť aj pri navýšení platov zamestnancov školstva, v rámci originálnych kompetencií miest a obcí. Tieto peniaze dokážu pomôcť aj pri budovaní zariadení sociálnych služieb, čo opäť podľa združenia pomôže rodičom aj ich deťom. Financie by boli podľa združenia "maximálne užitočné" napríklad pri dofinancovaní nákladov na energie či pri náraste cien stavebných materiálov.

ZMOS tiež pripomína, že nezodpovedné rozhodnutia tlačia samosprávu ku dnu ekonomického prežitia. Mestá a obce majú podľa neho na svojich pleciach viac ako 4300 kompetencií, popritom sú sponzorom štátu a neraz aj jeho bankomatom. Zabúdať netreba podľa združenia na fakt, že v rámci vývoja financií v samosprávach je už v tomto roku deficit takmer 350 miliónov eur.