Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Návrh štátneho rozpočtu je demotivačný, škodlivý a nespravodlivý

Foto: TASR - Štefan Puškáš

Niektorým poslancom opozičných strán sa návrh štátneho rozpočtu nepozdáva.

Bratislava 10. október (TASR) - Podľa predstaviteľov niektorých opozičných strán je vládny návrh štátneho rozpočtu na budúci rok demotivačný, škodlivý a nespravodlivý.

"Zvyšuje odvody a zvyšuje dane, obmedzuje možnosť privyrobiť si, sťažuje podnikateľské prostredie a demotivuje živnostníkov podnikať," povedal na dnešnom tlačovom brífingu na pôde parlamentu podpredseda opozičnej strany Most-Híd Ivan Švejna.

Podľa neho nie je namieste ani optimizmus, že dôjde k naplneniu predpokladaných príjmov rozpočtu tak, ako si to predstavuje vláda Roberta Fica. Namiesto snahy o zvýšenie príjmov mala podľa Švejnu vláda skôr obmedziť výdavky. "My ako ľudová platforma zdieľame jednoznačne názor, že znižovať deficit sa má v prvom rade na strane výdavkov štátu," konštatoval Švejna.

Podpredseda strany SDKÚ-DS Ivan Štefanec si myslí, že vláda by mala k predloženému návrhu štátneho rozpočtu predložiť aj ospravedlnenie. Rozpočet je totiž nespravodlivý, pretože dvíha dane, poplatky a odvody, pričom znižuje príspevky do 2. dôchodkového piliera. "V rozpočte nie sú žiadne rozvojové impulzy, žiadne impulzy pre tých, ktorí chcú pracovať, byť aktívni a vzdelávať sa," vyhlásil Štefanec.

Rezerva v rozpočte, ktorá presahuje viac ako 500 miliónov eur, je podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka neobvykle veľká a je otázne, na čo ju chce vláda použiť. "Na čo pôjde táto rezerva? Na kúpu zdravotnej poisťovne od firmy Penta za 400 miliónov eur? A 100 miliónov eur na investičné stimuly vybraným podnikom?" spýtal sa Moravčík.

S rozpočtom pre svoje ministerstvá nie je spokojný R. Kaliňák ani P. Žiga

Minister vnútra Robert Kaliňák si myslí, že po dnešnom schválení návrhu rozpočtu na vláde nebolo možné nájsť spokojného ministra. "Všetci sa musíme prispôsobiť tomu, že je nevyhnutné, aby rozpočet znamenal zotrvanie Slovenska v sfére najzodpovednejších štátov," skonštatoval. Kaliňák preto avizoval, že bude musieť peniaze rozdeľovať čo najfektívnejšie, aby sa vedeli uspokojiť potreby hasičov či policajtov.

S návrhom rozpočtu nie je spokojný ani minister životného prostredia Peter Žiga. "Pri týchto rozpočtových prostriedkoch sa stále nedostávame na úroveň roku 2010," povedal s tým, že envirorezortu ide určite málo peňazí. Ministerstvu sa okrem toho podľa jeho slov ešte nepodaril doriešiť spor ohľadne využitia peňazí, ktoré sa získajú z predaja emisných povoleniek podnikom.


M. Maďarič: Vitálne činnosti ministerstva kultúry zostávajú zachované

Marek Maďarič
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Tohtoročný štátny rozpočet má podľa ministra kultúry Mareka Maďariča paradoxný rozmer. Individuálne za svoje rezorty nikto z členov vlády nie je úplne spokojný. S jeho celkovou podobou je však spokojnosť.

"Slovensku sa ním zachováva šanca na to, aby sa nevydalo cestou krachu, ako mnohé iné štáty EÚ a zachováva šancu, aby sa aj v budúcnosti udržalo v skupine silnejších štátov," uviedol pre TASR po ukončení dnešného rokovania kabinetu s tým, že sa tomu podriadili všetci ministri. "Bolo to umenie možného," dodal.

V tomto kontexte vníma rozpočet svojho rezortu ako relatívne dobrý, pretože oproti súčasnému stavu sa zvýši o 7,5 milióna eur. Tým pádom MK pokryje svoje priority, ku ktorým patrí grantový systém, rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG) či podpora pôvodnej tvorby v RTVS.

Ministerstvo sa uskromní v osobných výdavkoch. Jeho vitálne činnosti však zostávajú zachované. Nepríde k zániku žiadnej aktivity ako takej, nedá sa však vylúčiť istá redukcia. Maďarič je rád, že sa o 500.000 eur navýšil grantový systém, ktorý je hlavným zdrojom financovania neštátnej kultúry.

Na kapitálové výdavky je určených 15 miliónov eur, časť tvoria nevyčerpané výdavky z tohto roku, ktoré sa prenášajú do budúceho. V tejto sume je zahrnutá obnova SNG, ako aj iné investičné zámery a rekonštrukcie. K nim patrí napríklad renovácia kaštieľa v Budmericiach, kde sa už robí na projektovej dokumentácii. "Je v logike veci, že ak ho chceme znovu sfunkčniť, tak by sme ho mali aj zrekonštruovať," poznamenal. Zvyšná časť sa rozdelí na menšie investície a na havarijné situácie.

O 900.000 eur si oproti tohto roku polepšila Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Maďarič si myslí, že je to dobrá správa. "Nie je tajomstvom, že plánom predchádzajúcej vlády bolo dostať TASR do úplného útlmu a podstate zániku. Takže aj budúcoročné rozpočtovanie bolo na úrovni nula," podčiarkol s tým, že ide o jeden z národných informačných zdrojov. "Zachovávame ju a jej rozpočet je dostatočný na to, aby plnila svoje funkcie," dodal.