Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Tretí návrh súdnej mapy nereflektuje pripomienky sudcov z Trenčína

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okresný súd Bánovce nad Bebravou je presvedčený, že reforma nezabezpečí zrýchlenie súdneho konania, naopak, súdne spory sa môžu predĺžiť i na niekoľko rokov.

Trenčín/Bánovce nad Bebravou 27. októbra (TASR) - Tretí návrh súdnej mapy nereflektuje pripomienky Sudcovskej rady Krajského súdu (KS) Trenčín, s ktorými sa zapojila do medzirezortného pripomienkového konania. Rovnako nepovedie k splneniu proklamovaných cieľov pripravovanej reformy. Sudcovská rada KS Trenčín tak v stredu reagovala na základe medializovaných informácií a prezentácie ministerky Márie Kolíkovej.

S tretím návrhom reformy súdnej mapy nesúhlasia a zlúčením súdu s OS Prievidza ani s OS Topoľčany nesúhlasia ani zamestnanci OS Bánovce nad Bebravou, informoval ďalej TASR hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

"Navrhovaná reforma neodzrkadľuje skutočnosť, že by zabezpečovala väčšiu špecializáciu sudcov a riadny chod súdov, ktoré majú byť zlúčené so zaniknutými súdmi. OS Bánovce nad Bebravou je presvedčený, že nedôjde k zrýchleniu súdneho konania, naopak, súdne spory sa môžu predĺžiť i na niekoľko rokov," argumentovali zamestnanci súdu. Tí podľa svojich slov vnímajú reformu ako politické rozhodnutie, bánovský i partizánsky OS podľa nich nemajú problém s efektivitou, konania sú tam rozhodované včas, bez prieťahov, pričom aj nehnuteľný majetok MS SR, budova je sčasti zrenovovaná, v posledných rokoch prešla renováciou a modernizáciou a aj pri nižšom počte sudcov na tunajšom súde je zabezpečený náhodný výber.

Zamestnanci OS ďalej argumentujú zvýšenými nákladmi zo strany súdov a spolupracujúcich inštitúcií, ako i občanov, zlúčenie s OS Prievidza považujú za neefektívne a nerentabilné, nebude podľa nich absolútne chránený záujem maloletých detí. "Pokiaľ by došlo k takto navrhovanému zlúčeniu súdov, mnohí zamestnanci OS Bánovce nad Bebravou zvažujú odchod z justície, týmto spôsobom by prišla justícia i o zamestnancov s viac ako 20-ročnou praxou v súdnictve," dodali zamestnanci.

Tretia verzia súdnej mapy okrem iného počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Pôvodne sa ich počet mal znížiť z 54 na 30. Naďalej sa však počíta so vznikom mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Zostávajúce súdy ostanú ako pracoviská alebo sídla. Zmena by sa mala týkať aj krajských súdov. Tých chce ponechať ministerka všetkých osem, ale plánuje zväčšiť ich obvody len na tri. Zmena by mala nastať k 1. januáru 2023.

Reforma by mala podľa Kolíkovej zabezpečiť, aby o veciach rozhodovali špecializovaní sudcovia, ľudia dostali rýchlejšie, kvalitnejšie súdne rozhodnutia, na súdoch bol zabezpečený skutočný náhodný výber sudcov a zlepšili sa podmienky, tak pre prácu sudcov, ako aj justičného personálu.