Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Návrhy kandidátov na nového šéfa ÚOOÚ je možné predložiť do 7. januára

Na archívnej snímke budova Úradu na ochranu osobných údajov SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Uchádzači musia okrem formálnych záležitostí vypracovať aj projekt na tému "Koncepcia rozvoja ochrany osobných údajov v Slovenskej republike".

Bratislava 3. decembra (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR vyhlásil výzvu na predkladanie návrhov na kandidátov na predsedu Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) Slovenskej republiky. Lehota na doručenie návrhov je do 7. januára 2022. Informoval o tom tlačový a informačný odbor ÚV SR.

Verejné vypočutie kandidátov na predsedu ÚOOÚ na ÚV SR sa v pondelok 22. novembra nekonalo. Mali sa na ňom zúčastniť dvaja kandidáti, a to Tamara Valková a Tony Tesla. Valková podľa ÚV svoju účasť zrušila, preto sa vypočutie nekonalo.

Uchádzači musia okrem formálnych záležitostí vypracovať aj projekt na tému "Koncepcia rozvoja ochrany osobných údajov v Slovenskej republike". Uchádzači tiež musia predložiť viaceré dokumenty, doklady či čestné vyhlásenia. Súčasťou výberového konania je verejné vypočutie kandidátov.

ÚOOÚ je približne rok a pol bez vedenia. Bývalú predsedníčku Soňu Pőtheovú odvolala Národná rada SR ešte v apríli 2020. ÚOOÚ vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov a podieľa sa na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb pri ich spracúvaní. Predsedu úradu volí a odvoláva Národná rada SR na návrh vlády. Jeho funkčné obdobie je päť rokov. Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky bol zriadený 1. septembra 2002.