Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Návšteva Čaputovej v Taliansku dá nový impulz i ekonomickej spolupráci

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo prezident Talianskej republiky Sergio Mattarella počas prijatia v Prezidentskom paláci Kvirinál v Ríme 20. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súčasťou delegácie prezidentky počas oficiálnej návštevy Talianska sú i zástupcovia slovenských firiem a inštitúcií, ktoré sa zaoberajú zelenou tranzíciou vrátane energetiky a digitalizácie.

Bratislava/Rím 20. apríla (TASR) - Návšteva prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Taliansku, ktorú sprevádza aj podnikateľská delegácia, prispeje nielen k posilneniu bilaterálnych vzťahov, ale dá nový impulz aj ekonomickej spolupráci. Pre TASR to uviedli z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Prezidentka počas návštevy otvorí biznis fórum slovenských a talianskych firiem v Ríme.

"Biznis fórum medzi slovenskými a talianskymi firmami realizované počas tejto návštevy reaguje na výzvy vyplývajúce zo zelenej tranzície našich ekonomík a národných plánov obnovy," skonštatoval rezort diplomacie. Má ísť o výmenu skúseností a kontaktov štátnych, vedeckých a privátnych subjektov pôsobiacich v oblasti obnoviteľných a udržateľných technológií.

Súčasťou delegácie prezidentky počas oficiálnej návštevy Talianska sú i zástupcovia slovenských firiem a inštitúcií, ktoré sa zaoberajú zelenou tranzíciou vrátane energetiky a digitalizácie. Zástupcovia slovenských firiem a inštitúcií navštívia aj výskumné laboratóriá Národnej agentúry pre nové technológie, energetiku a udržateľný rozvoj a start-up centrum Univerzity LUISS.

Rezort slovenskej diplomacie pripomenul, že v pláne sú aj ďalšie návštevy najvyšších slovenských a talianskych predstaviteľov v oboch krajinách. "Je veľký záujem na posilnení spolupráce medzi parlamentmi, vedeckými inštitúciami a na zintenzívnení výmeny skúseností v oblasti boja proti korupcii, organizovaného zločinu, extrémizmu a ochrany novinárov," dodali z MZVEZ.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu dopoludnia odcestovala na dvojdňovú oficiálnu návštevu Talianska. V Ríme sa stretne s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom aj predsedníčkou Senátu Mariou Elisabettou Albertiovou Casellatiovou. Okrem iného prezidentka počas návštevy udelí štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža bývalému talianskemu premiérovi a predsedovi Európskej komisie Romanovi Prodimu.