Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Návštevnosť klientskych centier MV klesla v roku 2020 o deväť percent

V Poltári majú obyvatelia okresu už tento týždeň k dispozícii nové klientske centrum. Foto: TASR - Jozef Poliak

V porovnaní s minulým rokom vydali policajti o 40 percent menej občianskych a o štvrtinu menej vodičských preukazov.

Bratislava 31. decembra (TASR) – Návštevnosť klientskych centier Ministerstva vnútra (SR) klesla počas obmedzení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu približne o deväť percent. Naopak, ľudia vo zvýšenej miere využívali e-služby. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

Kontaktné pracoviská MV SR tak navštívilo v roku 2020 o vyše 140.000 osôb menej ako vlani. "Boli prijaté novely viacerých zákonov, ktoré predĺžili platnosť dokladov, povolení, osvedčení či lehôt, a to až o štyri mesiace od skončenia sa mimoriadnej situácie, ktorá na Slovensku stále trvá," spresnila.

Ako ďalej uviedla, v porovnaní s minulým rokom vydali policajti o 40 percent menej občianskych a o štvrtinu menej vodičských preukazov. "Počet žiadostí o cestovné pasy, na ktoré sa automatické predĺženie nevzťahuje, keďže žiadny štát neakceptuje cestovný pas po skončení jeho platnosti, klesol až o 60 percent," poznamenala. Dôvodom bolo výrazné obmedzenie cestovania v dôsledku pandémie.

V marci 2020 zaznamenalo podľa Túrosovej MV SR po prvý raz v priebehu mesiaca viac ako milión prihlásení sa pomocou elektronického občianskeho preukazu. Žiadosti o certifikáty pre elektronický podpis vzrástli medziročne o 57 percent.