Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen na Slovensku

Na snímke rakúsky prezident Alexander Van der Bellen (uprostred) počas príchodu na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky 26. apríla 2017 v Bratislave. Foto: TASR – Dano Veselský

Na pozvanie prezidenta Andreja Kisku pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky prezident Rakúskej republiky Alexander Van der Bellen.

Bratislava 26. apríla (TABLET.TV) - Prinášame vám záznam z príchodu prezidenta Rakúskej republiky Alexandra Van der Bellena na Slovensko.














Výberová chronológia vzťahov medzi Rakúskom a Slovenskom na úrovni prezidentov

19. marca 1993 - Prezident SR Michal Kováč navštívil Rakúsko, kde sa stretol s prezidentom Thomasom Klestilom. Ich rozhovory sa týkali rozvoja vzájomných vzťahov medzi oboma krajinami a integračného procesu.

13. - 14. júla 1993 - Prezident SR Michal Kováč bol hostiteľom rakúskeho prezidenta Thomasa Klestila. Rokovali o bilaterálnych vzťahoch.

16. - 17. mája 1994 - Prezident SR Michal Kováč navštívil Rakúsku republiku na pozvanie rakúskeho prezidenta Thomasa Klestila. Kováč sa v rámci oficiálnej návštevy stretol aj s kancelárom Franzom Vranitzkým. Vzájomné rokovania sa týkali aktuálnych tém spolupráce medzi Rakúskom a Slovenskom.

21. - 22. augusta 1994 - Prezident SR Michal Kováč sa zúčastnil na stretnutí hláv štátov susediacich s Rakúskou republikou. Rakúsky prezident Thomas Klestil diskutoval so svojimi partnermi o politike stredoeurópskych krajín, bezpečnosti a európskej integrácii.

19. januára 1995 - Presvedčenie, že vlády Rakúska a Slovenska v otázke týkajúcej sa verejnej diskusie o projekte dostavby jadrovej elektrárne Mochovce nájdu kompromisné riešenie, prijateľné pre obe strany, vyjadril v telefonickom rozhovore s rakúskym prezidentom Thomasom Klestilom slovenský prezident Michal Kováč.

15. júna 1999 - Prezident Rakúska Thomas Klestil sa zúčastnil v Bratislave na slávnostnom uvedení Rudolfa Schustera do funkcie prezidenta SR.

15. júla 1999 - Prezident SR Rudolf Schuster navštívil Rakúsko. Vo viedenskom Hofburgu rokoval so svojím rakúskym kolegom Thomasom Klestilom. Schuster navštívil aj rakúsky parlament a rokoval s jeho predsedom Heinzom Fischerom.

28. júna 2000 - Prezidenta SR Rudolfa Schustera previezli do rakúskeho Innsbrucku, kde jeho liečba pokračovala na špecializovanej klinike. Prevoz slovenskej hlavy štátu lekárske konzílium odsúhlasilo na základe žiadosti najbližšej rodiny, ktorá prijala ponuku rakúskeho prezidenta Thomasa Klestila.

25. júla 2000 - Rakúsky prezident Thomas Klestil sa v nemocničnom zariadení v rakúskom Innsbrucku stretol so slovenskou hlavou štátu Rudolfom Schusterom len v prítomnosti svojej manželky Margot a Vavra Schustera, brata prezidenta SR.

21. novembra 2000 - Prezident SR Rudolf Schuster odovzdal v Sieni federácie Bratislavského hradu rakúskemu kardinálovi Franzovi Königovi štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy. Na slávnostnom akte bol prítomný aj rakúsky prezident Thomas Klestil, ktorý bol na návšteve Slovenska. Klestil na rokovaniach s prezidentom SR Rudolfom Schusterom, premiérom SR Mikulášom Dzurindom a predsedom parlamentu SR Jozefom Migašom sa zaoberal predovšetkým otázkou vzťahov medzi oboma krajinami a integračnými ambíciami Slovenska do EÚ.

10. februára 2001 - Slovenský prezident Rudolf Schuster priletel do Rakúska, kde spolu s ďalšími hlavami štátov a vlád sledoval záver Majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní. Schustera večer prijal rakúsky prezident Thomas Klestil, s ktorým rokoval o rozvoji vzájomných vzťahov s dôrazom na hospodárske otázky.

24. októbra 2001 - Prezident SR Rudolf Schuster pricestoval na oficiálnu návštevu Rakúska, počas ktorej vo viedenskom Hofburgu rokoval s rakúskym prezidentom Thomasom Klestilom. Stretol sa tiež s predsedom rakúskej Národnej rady Heinzom Fischerom. Rokovali o rozširovaní Európskej únie a bilaterálnych vzťahoch.

7. februára 2002 - Prezident SR Rudolf Schuster s manželkou si vychutnali atmosféru valčíkovej Viedne na tradičnom, v poradí už 46. povojnovom ročníku Opernballu. Ako hostia rakúskeho prezidenta Thomasa Klestila sa zaradili k viac ako štyrom tisíckam prominentných osobností nielen z Rakúska, ale aj iných krajín.

15. - 16. marca 2004 - Dobudovanie železničného a diaľničného spojenia medzi hlavnými mestami, hospodárska spolupráca a európska integrácia boli hlavnými témami rozhovorov Thomasa Klestila s trojicou najvyšších ústavných činiteľov SR, počas krátkej oficiálnej návštevy, ktorá bola súčasťou jeho rozlúčkového turné. So slovenskou hlavou štátu Rudolfom Schusterom zhodne konštatovali, že prekážkou v rozvoji spolupráce medzi Viedňou a Bratislavou naďalej ostávala nedobudovaná diaľnica A6 na rakúskej strane. V rozhovore rakúskeho prezidenta s predsedom slovenského parlamentu Pavlom Hrušovským dominovala téma o pripravovanej ústavnej zmluve EÚ. Rakúsky hosť sa stretol aj s premiérom SR Mikulášom Dzurindom. Témou ich rozhovoru boli bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami a spolupráca Slovenska a Rakúska v rozšírenej EÚ.

16. júla 2004 - Slovenskú republiku navštívil rakúsky prezident Heinz Fischer. Svojho slovenského partnera Ivana Gašparoviča počas spoločného rozhovoru ubezpečil, že ak nenastanú vážnejšie problémy, Rakúsko skráti sedemročné prechodné obdobie na voľný pohyb pracovnej sily pre Slovensko na spodnú hranicu dvoch rokov. Rokoval aj s predsedom Národnej rady (NR) SR Pavlom Hrušovským a s premiérom SR Mikulášom Dzurindom. Uctením pamiatky významného slovenského štátnika Alexandra Dubčeka pri jeho pamätníku pred budovou NR SR ukončil svoju návštevu na Slovensku, ktoré bolo druhou krajinou, do ktorej Fischer zavítal od svojho nástupu do úradu. Jeho prvá zahraničná cesta viedla v rozpore s tradíciou rakúskych prezidentov do Maďarska, a nie do Švajčiarska.

27. januára 2005 - Prezident SR Ivan Gašparovič pricestoval do Poľska na oslavy 60. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Tam sa stretli niekdajší väzni a politické delegácie z viac ako 40 krajín. Medzi účastníkmi boli okrem iných prezidenti Ruska, Francúzska a Nemecka - Vladimir Putin, Jacques Chirac a Horst Köhler, ako aj americký viceprezident Dick Cheney. Gašparovič v rámci návštevy Poľska absolvoval aj rokovanie s chorvátskym prezidentom Stipem Mesičom a rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom.

4. mája 2005 - Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou pracovne navštívili Rakúsko. Témou rozhovoru, ktorý sa uskutočnil v Hofburgu s jeho rakúskym partnerom Heinzom Fischerom, bol aj pokračujúci vývoj infraštruktúrnych projektov, pričom slovenská strana presadzovala čo najrýchlejšie diaľničné prepojenie Jarovce-Kittsee-Viedeň. Stretol sa aj so spolkovým kancelárom Rakúskej republiky Wolfgangom Schüsselom, s predsedom rakúskeho parlamentu Andreasom Kohlom a s predstaviteľmi krajanských organizácií v Rakúsku. Prezidentské páry sa večer zúčastnili na hokejovom zápase Slovensko-Rakúsko v rámci MS.

22. novembra 2006 - Rakúsky prezident Heinz Fischer prijal vo viedenskom Hofburgu svojho slovenského partnera Ivana Gašparoviča. Išlo o krátku návštevu na pozvanie Heinza Fischera, v rámci ktorej slovenský prezident aj s manželkou navštívil predstavenie opery vo Viedni. Na pracovnom stretnutí, ktoré trvalo asi hodinu, štátnici hovorili o vnútropolitickom vývoji v Rakúsku a na Slovensku, rozvoji dopravnej infraštruktúry medzi oboma štátmi, dôsledkoch vstupu Slovenska do EÚ, susedskej politike v Európe a integračných ambíciách Turecka.

2. - 3. marca 2007 - Slovenský prezident Ivan Gašparovič odcestoval na pracovnú návštevu Rakúska. Počas svojho pobytu v Salzburgu sa zúčastnil na slávnostnom zasadnutí Európskej akadémie vied a umení, na ktorom boli vymenovaní jej 44 noví členovia. Jedným z nich bol aj šéf kancelárie prezidenta Gašparoviča Milan Čič. Slávnosť sa začala príhovorom prezidenta Európskej akadémie vied a umení Felixa Ungera, prezident Gašparovič predniesol svoj prejav v latinčine.

16. mája 2008 - Plnú podporu myšlienke umiestnenia spoločného sídla Európskeho technologického inštitútu (EIT) v Bratislave a vo Viedni vyslovil rakúsky prezident Heinz Fischer počas svojej návštevy hlavného mesta SR, ktorý spoločne s manželkou Margitou prišiel do Bratislavy novou loďou Twin City Liner. V Devíne na palubu nastúpil aj prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou. Na panenskú plavbu na palube Twin City Liner sa slovenský prezidentský pár symbolicky vydal na sútoku Moravy a Dunaja. Obe hlavy štátov považovali trojhodinový rozhovor na rýchlolodi za veľmi užitočný. Dotkli sa širokého spektra tém, od bilaterálnych otázok až po problémy medzinárodnej politickej scény.

14. júna 2008 - Rakúsky prezident Heinz Fischer pricestoval na súkromnú návštevu do Košíc na pozvanie exprezidenta SR Rudolfa Schustera. Heinz Fischer navštívil hrob zosnulej manželky exprezidenta Ireny Schusterovej a v sprievode Rudolfa Schustera si prehliadol historické centrum mesta. Na Historickej radnici ho prijal primátor mesta František Knapík v prítomnosti predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu. Po stretnutí s oboma predstaviteľmi samosprávy rakúsky prezident ešte navštívil mesto Medzev, vodný hámor v Šugovskej doline a Kinematografické múzeum, kde ukončil návštevu Slovenska.

20. augusta 2008 - Za rozvíjanie európskej spolupráce a mierové riešenie konfliktov sa vyslovili slovenský prezident Ivan Gašparovič a jeho rakúsky partner Heinz Fischer počas kladenia vencov pri buste Alexandra Dubčeka pred budovou Národnej rady SR. Spolkový prezident pricestoval z vlastnej iniciatívy na pracovnú návštevu Slovenska, aby vzdal poctu hlavnému protagonistovi Pražskej jari a kladením vencov k pamätníku Brána slobody pod hradom Devín si uctil obete spred 40 rokov. Obaja štátnici sa zhodli na tom, že to bolo veľmi emočné obdobie - od nádeje, ktorú priniesol Alexander Dubček, až po obavy z okupácie.

16. septembra 2008 - Názorovú blízkosť SR a Rakúskej republiky v otázke rozširovania Európskej únie, ale aj v gruzínsko-ruskej problematike, vyzdvihol prezident SR Ivan Gašparovič na stretnutí so svojím rakúskym partnerom Heinzom Fischerom vo Viedni. Gašparovič navštívil hlavné mesto Rakúska pri príležitosti konferencie venovanej slovenskému politikovi Alexandrovi Dubčekovi. Na spomienkovom stretnutí k 160. výročiu vzniku prvej Slovenskej národnej rady vo Viedni sa zúčastnila aj delegácia slovenského parlamentu, vedená jeho predsedom Pavlom Paškom.

31. mája 2009 - Rakúsko si pripomenulo 200 rokov od úmrtia významného hudobného skladateľa Josepha Haydna. K vrcholným podujatiam patrilo predstavenie jeho oratória Stvorenie v zámku Esterházyovcov v Eisenstadte, na ktorom sa zúčastnili okrem iných rakúsky prezident Heinz Fischer a prezident SR Ivan Gašparovič.

16. novembra 2009 – Pomoc Rakúska v ťažkých časoch "železnej opony" ocenil prezident SR Ivan Gašparovič po slávnostnom koncerte vo Viedni, ktorý pripomenul 20. výročie Nežnej revolúcie. Slovenský prezidentský pár sa zúčastnil na podujatí v koncertnej sále Hudobného spolku vo Viedni spolu s rakúskym kolegom Heinzom Fischerom a jeho manželkou. Sviatočný večer v koncertnej sále Hudobného spolku vo Viedni pripravil Slovenský inštitút vo Viedni a zastupiteľský úrad SR.

5. júna 2012 – Na oficiálnu návštevu Slovenska pricestoval prezident Rakúskej republiky Heinz Fischer s manželkou Margit. Prezidentský pár zavítal do Bratislavy na pozvanie slovenského najvyššieho ústavného činiteľa Ivana Gašparoviča. Ich vzájomné rokovanie potvrdilo bezproblémový politický dialóg oboch krajín. K zintenzívneniu hospodárskej spolupráce má prispieť aj ekonomické fórum organizované Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou, na ktorom vystúpili obaja štátnici s príhovormi. Následne sa Fischer stretol s premiérom SR Robertom Ficom a predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom. Svoju návštevu ukončil slávnostnou večerou podávanou slovenským prezidentským párom.

12. - 13. júna 2013 - Na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča prišlo do slovenskej metropoly 19 najvyšších predstaviteľov krajín strednej, východnej a juhovýchodnej Európy. Na Stredoeurópskom summite sa zúčastnil aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Pozvanie Gašparoviča na 18. stredoeurópsky summit prijal aj prezident Rakúska Heinz Fischer. Na summite podpísali prezidenti Rakúska, Maďarska, Rumunska a Bulharska list adresovaný azerbajdžanskému prezidentovi Ilhamovi Alijevovi, v ktorom vyjadrili podporu projektu plynovodu Nabucco. K listu sa napokon pridalo aj Turecko.

15. novembra 2013 - V rámci nadštandardných vzťahov sa v Slovenskom Grobe na neformálnom pracovnom stretnutí zišli slovenský a rakúsky prezident Ivan Gašparovič a Heinz Fischer. V rozhovore partneri ocenili veľmi dobré susedské vzťahy medzi oboma krajinami. Zamerali sa hlavne na cezhraničnú a regionálnu spoluprácu v kontexte prebiehajúcich a plánovaných infraštruktúrnych projektov. Prezident SR vyzdvihol, že Rakúsko je jedným z najdôležitejších obchodných a investičných partnerov Slovenska.

5. marca 2014 - Slovenský prezident Ivan Gašparovič spolu s manželkou prišiel na poslednú oficiálnu návštevu Rakúskej republiky počas svojho funkčného obdobia v prezidentskom úrade. Vo viedenskom Hofburgu ho prijal jeho rakúsky náprotivok Heinz Fischer. Témou diskusie boli slovensko-rakúske bilaterálne vzťahy, možnosti intenzívnej spolupráce na celoštátnej, ale i regionálnej úrovni. Prezidenti hovorili aj o aktuálnej situácii na Ukrajine a vývoji v európskych regiónoch. Okrem rokovania s prezidentom Fischerom sa prezident SR stretol s predsedníčkou Národnej rady Rakúskej republiky Barbarou Prammerovou a s primátorom Viedne Michaelom Häuplom.

17. júla 2014 - Prezident SR Andrej Kiska oficiálne navštívil Rakúsku republiku na pozvanie rakúskeho prezidenta Heinza Fischera. Cieľom návštevy bolo potvrdiť záujem o pokračovanie intenzívnych vzťahov a o ich ďalšie prehĺbenie. Okrem rakúskej hlavy štátu sa stretol vo Viedni so spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom a s primátorom mesta Viedeň Michaelom Häuplom.

13. júla 2015 – Päťsto azylantov, ktorých Slovensko dočasne prijme na svoje územie, nie je riešením problémov Rakúska. Je to gesto a symbol. Po stretnutí so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom to uviedol prezident Rakúskej republiky Heinz Fischer, ktorý bol na oficiálnej návšteve Slovenska. Prezidenti rokovali aj o ďalšom rozvoji vzájomných vzťahov, regionálnej spolupráci a aktuálnej situácii v Európskej únii. Po schôdzke bolo naplánované prijatie Fischera slovenským premiérom Robertom Ficom, neuskutočnilo sa však pre rokovania predstaviteľov eurozóny v Bruseli (Grécko). Na Bratislavskom hrade sa s rakúskym prezidentom stretol predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Popoludní štátnici navštívili firmu Miba Steeltec vo Vrábľoch, kde sa realizoval slovensko-rakúsky projekt duálneho vzdelávania Mladé hviezdy.