Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

NBS predstavila tohtoročné edície zberateľských a pamätných euromincí

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

NBS takisto v tomto roku vydala Pamätnú euromincu v nominálnej hodnote dve eurá s motívom 100. výročia prvej transfúzie krvi na Slovensku.

Bratislava 23. júna (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) odprezentovala štyri zberateľské a jednu pamätnú euromincu, ktoré vydala v tomto roku. O podujatí, ktoré sa uskutočnilo v stredu (21. 6.) vo Svätom Jure, informovalo komunikačné oddelenie NBS.

Počas slávnostného programu uviedla NBS tri strieborné zberateľské euromince v nominálnej hodnote 10 eur pripomínajúce 150. výročie spustenia parnej prevádzky na železničnej trati Bratislava - Trnava, 100. výročie začiatku pravidelného vysielania československého rozhlasu, rovnako i 100. výročie narodenia Viktora Kubala a tiež 100. výročie narodenia Kristy Bendovej. NBS takisto v tomto roku vydala Pamätnú euromincu v nominálnej hodnote dve eurá s motívom 100. výročia prvej transfúzie krvi na Slovensku.

"Tieto euromince prinášajú zberateľom či fanúšikom radosť a prostredníctvom ich motívov si pripomíname významné osobnosti, udalosti, technické pamiatky, no pozornosť upriamujeme aj na ochranu prírody a živočíchov," pripomenula NBS význam zberateľských a pamätných euromincí.