Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

NBS vydala sedem zberateľských euromincí, medzi nimi aj dve novinky

Na snímke pohľad na budovu Národnej banky Slovenska z vojnového pamätníka Slavín, foto z archívu. Foto: TASR Dano Veselský

Motívy niektorých mincí si bude môcť verejnosť pozrieť aj počas nasledujúceho víkendu v Bratislave ako umeleckú projekciu na fasáde ústredia NBS, v rámci festivalu Biela noc.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) vydala sedem zberateľských euromincí, medzi nimi aj dve edičné novinky. Predstavila ich počas štvrtkového (16. 9.) slávnostného programu v Pezinku. TASR o tom informoval hovorca banky Peter Majer.

NBS vydala mince Janko Matúška - 200. výročie narodenia (v nominálnej hodnote desať eur), Vznik Speváckeho zboru slovenských učiteľov - 100. výročie (v nominálnej hodnote desať eur), Uvedenie do prevádzky podzemnej vodnej elektrárne v Kremnici - 100. výročie (v nominálnej hodnote desať eur), Objavenie Demänovskej jaskyne slobody - 100. výročie (v nominálnej hodnote 20 eur) a Zdolanie prvej osemtisícovej hory (Nanga Parbat) slovenskými horolezcami - 50. výročie (v nominálnej hodnote desať eur).

Medzi dve vydané novinky patria mince, po prvý raz v nominálnej hodnote päť eur, z novej série fauna a flóra na Slovensku. Ide o mince včela medonosná a vlk dravý.

Motívy niektorých mincí si bude môcť verejnosť pozrieť aj počas nasledujúceho víkendu v Bratislave ako umeleckú projekciu na fasáde ústredia NBS, v rámci festivalu Biela noc.

Medzi aktivity NSB patrí aj vydávanie zberateľských či pamätných mincí. Prostredníctvom ich motívov tak pripomína významné osobnosti, udalosti, technické pamiatky a pozornosť upriamuje aj na ochranu prírody a živočíchov.