Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

NBÚ dôrazne odporúča spoločnostiam zálohovať dôležité informácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zálohované údaje musia byť fyzicky oddelené od zálohovanej infraštruktúry.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) dôrazne odporúča spoločnostiam zálohovať dôležité informácie. Hovorca NBÚ Peter Habara to uviedol v reakcii na sériu piatkových významných ransomvérových útokov na slovenské ciele.

Zálohovanie systémov proti potenciálnemu útoku je najlepším možným opatrením zaistenia bezpečnosti dát. Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT v tejto súvislosti odporúča skontrolovať zálohovacie systémy a ich funkčnosť.

Zálohované údaje musia byť fyzicky oddelené od zálohovanej infraštruktúry. "Ransomvér disponuje schopnosťou šíriť a reprodukovať sa v internej sieti a aktívne vyhľadávať existujúce zálohy a znehodnocovať ich šifrovaním," spresnil hovorca.

Odporúča aj pravidelne kontrolovať funkčnosti záloh a možnosti obnovy kritických systémov. Ak sa incident objavil, treba identifikovať zasiahnuté zariadenia i systémy a izolovať ich od siete. "Ak boli zasiahnuté viaceré systémy a podsiete, vypnite sieť na úrovni prepínača – switchu. Keď nie je možné vykonať odpojenie siete na úrovni sieťových prvkov, odpojte jednotlivé zariadenia od siete (odpojenie sieťových káblov, vypnutie Wi-Fi a pod.)," zdôraznil.

Zasiahnuté zariadenia treba vypínať len v prípade, že ich nie je možné úplne izolovať zo sieťovej infraštruktúry. "Vypnutím zariadenia dochádza k nezvratnému zničeniu dát uložených v operačnej pamäti, ktorá môže obsahovať cenné údaje a dáta potrebné na bližšiu analýzu činnosti malvéru a dešifrovanie zasiahnutých súborov," doplnil s tým, že v prípade akýchkoľvek podozrení možno kontaktovať NBÚ na adrese incident@nbu.gov.sk.